Ziemniaczane róże

25.05.2019

Niezwykle efektowne ziemniaki w postaci różyczek.  Aromatyczne , smaczne i dość proste w przygotowaniu. 

Składniki

  • kilka dużych ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • majeranek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach 10 minut. Odstawiamy, zalewamy zimną wodą ,odcedzamy. Obieramy ze skórki. Szatkujemy na tarce z szatkownicą na cienkie plasterki, tak jak ogórek na mizerię. Plasterki skropić olejem i posypać przyprawami, wymieszać.

Przygotować foremkę na mufinki, posmarować oliwą. Plasterki ziemniaków układać w rządku  drugi w połowie pierwszego i tak każdy kolejny w połowie poprzedniego. Taki rządek musi mieć długość ok 25 cm ,wtedy różyczki będą pełniejsze. Następnie rządek delikatnie zwijamy w rulonik. Przekładamy na stojąco do formy na mufinki. I tak każdy kolejny.

Posypujemy wierzch majerankiem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić twardość ziemniaków ,w razie potrzeby czas wydłużyć. Wyjmować delikatnie, pomagając sobie widelcem. Ustawiać na talerzu, podawać gorące. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *