Tarta z kapustą, grzybami i żurawiną to niecodzienne połączenie smaków, które idealnie komponuje się ze świątecznym klimatem. Krucha, delikatna tarta, wypełniona aromatyczną kapustą, soczystymi grzybami i słodko-kwaśną żurawiną, z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- olej
Ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku sypkiego
- 75 ml oliwy z oliwek
- 120 ml napoju owsianego
- orzechy włoskie do posypania
Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić, wywar zachować. Pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę opłukać pod zimną wodą, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać liście laurowe, kilka ziaren ziela, pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać kapustę, żurawinę, sos sojowy i przyprawy, smażyć 2 minuty. Dodać grzyby i wywar i gotować 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i odparować płyn, wyciągnąć liście oraz ziele angielskie.
W misce wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać oliwę, napój owsiany i zagnieść ciasto , jeżeli za suche dodać trochę napoju.
Przygotować formę 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Dno i brzegi dokładnie wylepić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć farsz, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjąć kiedy brzegi tarty będą rumiane.
To danie z pewnością stanie się hitem na świątecznym stole i sprawi, że święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe!
Smacznego:)