Tarta z kapustą grzybami i żurawiną

Tarta z kapustą, grzybami i żurawiną to niecodzienne połączenie smaków, które idealnie komponuje się ze świątecznym klimatem. Krucha, delikatna tarta, wypełniona aromatyczną kapustą, soczystymi grzybami i słodko-kwaśną żurawiną, z pewnością zaskoczy Twoich gości.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • olej

Ciasto

  • 220 g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku sypkiego
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 120 ml napoju owsianego
  • orzechy włoskie do posypania

Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić, wywar zachować. Pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę opłukać pod zimną wodą, posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, dodać liście laurowe, kilka ziaren ziela, pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać kapustę, żurawinę, sos sojowy i przyprawy, smażyć 2 minuty. Dodać grzyby i wywar i gotować 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i odparować płyn, wyciągnąć liście oraz ziele angielskie.

W misce wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać oliwę, napój owsiany i zagnieść ciasto , jeżeli za suche dodać trochę napoju.

Przygotować formę 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Dno i brzegi dokładnie wylepić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć farsz, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjąć kiedy brzegi tarty będą rumiane.

To danie z pewnością stanie się hitem na świątecznym stole i sprawi, że święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe!

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *