Smażone placuszki pakora

 

Ciąg dalszy kuchni indyjskiej, placuszki z bakłażana, smakują świetnie z rybą ale można podawać zamiast ziemniaków, z wieloma innymi daniami, bądź jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 300 ml jogurtu
  • 150 g mąki
  • 1 bakłażan
  • 1 szt cebula
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chilli
  • olej do smażenia

Cytrynę obrać ze skóry.Cebulę obrać i razem z cytryną drobno pokroić.Połączyć z jogurtem , chilli, musztardą i dokładnie zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę aby powstało ciasto podobne do ciasta naleśnikowego. Bakłażan opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok 4 mm. Mocno rozgrzać olej, każdy plaster zanurzać cały w cieście a następnie smażyć po dwóch stronach na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową. Odsączyć z tłuszczu i od razu podawać. Placuszki można usmażyć z samego ciasta i podawać jako dodatek do różnych potraw.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *