Mini naleśniki po holendersku to doskonała przekąska na śniadanie , podwieczorek lub kolację. W Holandii bardzo popularne, podawane najczęściej posypane cukrem pudrem. Tutaj, tak naprawdę dodatki możemy sami dobrać. U mnie najczęściej ze świeżymi owocami, jogurtem lub polane dodatkowo miodem.
Używa się specjalnej patelni z wgłębieniami, można spotkać specjalne formy na patelnię. Można, również doskonale poradzić sobie bez tego. Wylewamy na patelnię małe okrągłe placuszki w odpowiedniej odległości, aby się nie sklejały. Najlepiej smakują podane na ciepło. Zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka drożdży w proszku,
- szczypta soli,
- olej lub masło
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek po środku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku , dodać cukier, wymieszać i wlać do miski z mąką. Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym dodać do mąki z drożdżami, dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Patelnię nasmarować masłem lub oliwą, dobrze rozgrzać. Na patelnię wylewać małe placuszki i smażyć na złoty kolor po dwóch stronach.Podawać z jogurtem , owocami lub według uznania
Smacznego:)