Kotlet devolay chyba większość z Was, choć raz w życiu jadła:) Na rozmaitych imprezach rodzinnych typu chrzty, wesela, komunie. Dostępny w większości restauracji tudzież barów. Można go robić na przeróżne sposoby, z różną zawartością.
Ja dzisiaj przedstawię typowy kotlet, zwinięty w długi sopel. Jak go zrobić, zapraszam do przepisu.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę)
- 1 jajko
- ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- 100 g masła
- olej
- sól
- biały pieprz
Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku z cytryny, soli, pieprzu i czosnku robimy masło ziołowe.
Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.
Ważne:
- Pierś kurczaka – po umyciu musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka nie rozmięknie nadmiernie.
- Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Powinno mieć grubość około 1 cm, ale na brzegach być nieco cieńsze, co ułatwi zawijanie. Następnie doprawiamy solą i pieprzem
- Wnętrze kotleta wypełniamy masłem ziołowym lub zwykłym.Masło nie margaryna to bardzo zmienia smak.
- Mięso zwijamy w ciasny rulon, najlepiej długi sopel, od rogu a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. To powinno zapobiec rozwijaniu się kotleta i wyciekaniu masła w trakcie smażenia.
- Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli wrzucicie je za wcześnie, panierka nadmiernie nasiąknie tłuszczem. Zbyt gorący tłuszcz będzie przypalał mięso, trzeba trochę wyczuć ten moment.
Smacznego:)