Kotlet devolay

 

Kotlet devolay chyba większość z Was, choć raz w życiu  jadła:) Na rozmaitych imprezach rodzinnych typu chrzty, wesela, komunie. Dostępny w  większości restauracji tudzież barów. Można go robić  na przeróżne sposoby, z różną zawartością.

Ja dzisiaj przedstawię typowy kotlet, zwinięty w długi sopel. Jak go zrobić, zapraszam do przepisu.

Składniki

  •  4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę)
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • bułka tarta  i mąka pszenna do panierowania
  • 100 g masła
  • olej
  • sól
  • biały pieprz

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku z cytryny, soli, pieprzu i czosnku robimy masło ziołowe.

Kawałek  masła  układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.

Ważne:

  • Pierś kurczaka – po umyciu  musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka nie rozmięknie nadmiernie.
  • Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Powinno mieć grubość około 1 cm, ale na brzegach być nieco cieńsze, co ułatwi zawijanie. Następnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Wnętrze kotleta wypełniamy masłem ziołowym lub zwykłym.Masło nie margaryna to bardzo zmienia smak.
  • Mięso zwijamy w ciasny rulon, najlepiej długi sopel, od rogu a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. To powinno zapobiec rozwijaniu się kotleta i wyciekaniu masła w trakcie smażenia.
  • Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli wrzucicie je za wcześnie, panierka nadmiernie nasiąknie tłuszczem. Zbyt gorący tłuszcz będzie przypalał mięso, trzeba trochę wyczuć ten moment.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *