Donaty drożdżowe

Pączki z dziurką, kolorowe, wesołe i bardzo dobre . Zdobione lukrem królewskim i posypką. Chcemy zrobić radość dzieciom i przy okazji sobie, szczerze polecam:)

Składniki

  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jaka + 1 żółtko
  • skórka z pomarańczy  kandyzowana 2 łyżki
  • szczypta soli

Lukier królewski

  • 2 białka
  • 350 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwniki do ciast

Dodatkowo

  • 1 l oleju do smażenia
  • kolorowe posypki, tarta czekolada itp

Mąkę przesianą wsypać do miski. Zrobić dołek ,wlać ciepłe mleko ,dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, miskę nakryć ,niech drożdże wyrosną( ok 15 minut)

Ubić jajka z cukrem na puszystą masę , dodać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać masło,,skórkę z pomarańczy, posolić i dokładnie wyrobić, musi być elastyczne aby można było rozwałkować. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Odstawiamy na min 1h niech ciasto podwoi objętość.

Gotowe wałkujemy na stolnicy na okrągły placek o gr ok 1 cm ( stolnica posypana mąką) Szklanką wykrawamy kółka, kieliszkiem w środku robimy mniejsze. Z pozostałych małych placków robimy małe pączki. Kładziemy na stolnicy niech chwilę odpoczną i jeszcze wyrosną. W rondelku rozgrzewamy olej, wkładamy oponki i smażymy pod przykryciem ,na złoty kolor. Wyjmujemy na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Następnie układamy na talerzu.

Białka ubijamy na sztywno. Partiami dosypujemy cukier, nie od razu to ważne. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Rozlewamy na 4 miseczki ,barwimy odrobiną barwnika, kolor według uznania. Mieszamy barwnik z masą aby uzyskać jednolity kolor.

Maczamy donaty w lukrze a następnie posypujemy posypką. Odkładamy jeden obok drugiego na stolnicy, niech lukier stężeje.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *