Grzanki po włosku

To co proste i najmniej skomplikowane w przygotowaniu, często okazuje się być bardzo dobrym. Takim przykładem są grzanki we włoskim stylu. Bardzo lekkie śniadanie, jak również doskonała przystawka, jako dodatek do dań  grillowanych. Świeże zioła to podstawa, zachęcam do hodowli w donicach, doniczkach i ogrodach:)) Zapraszam po szczegóły przygotowania grzanek. Czytaj dalej „Grzanki po włosku”

Share Button

Tort malinowo-miętowy

Z okazji dnia matki, wszystkim mamom, mamusiom, wszystkiego co najlepsze, duuuużo radości z Waszych pociech, teraz i w przyszłości:))

I z tej okazji, specjalny przepis na tort malinowo-miętowy, który zachwyci oko i połaskocze podniebienie. Elegancko się prezentuje i na tak wyjątkowe okazje, jest bardzo ciekawym pomysłem. Lekka nutka miętowa w połączeniu z malinami, to strzał w dziesiątkę. Niezwykłe doznania smakowe i wzrokowe, proszę mi wierzyć:)) Czytaj dalej „Tort malinowo-miętowy”

Share Button

Zupa krem z brokuła z orzechami

Niezwykle efektowna i smaczna zupa krem z brokuła. Doskonałym uzupełnieniem są orzechy, ser niderlandzki z pesto. Bardzo treściwa, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Dodatki do zupy można zmienić, według swojego upodobania. Szczerze polecam, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu:) Czytaj dalej „Zupa krem z brokuła z orzechami”

Share Button

Twarożek wiosenny

Uwielbiam początek wiosny i lata. Piękne, soczyste kolory zieleni, kwitnące bzy, świeże zioła, owoce i warzywa. Twarożek wiosenny z grzankami, kakao, szczypiorkiem, rzodkiewkami, to z pewnością duża dawka pozytywnej energii na resztę dnia. Można poczuć się już najedzonym od samego patrzenia, na apetycznie wyglądające kanapeczki. Przepis bardzo prosty, niczego specjalnego nie wymyślę:) Ale czasami bywa tak, że to co najprostsze jest najlepsze a potrzebujemy inspiracji aby to dostrzec. Zapraszam po przepis:)) Czytaj dalej „Twarożek wiosenny”

Share Button

Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe super szybkie babeczki a do tego pięknie ozdobią stół ,np. podczas przyjęcia. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, zachęcam do skorzystania z przepisu:)) Czytaj dalej „Muffinki marchewkowe”

Share Button

Pulpety mięsno-ryżowe

Pulpety mięsno- ryżowe to danie prosto z Włoch. Przepis pochodzi z mojej książki z włoskimi przepisami, którą otrzymałam w prezencie. Będąc jesienią na Sycylii spotkałam się z tymi pulpecikami w jednej z tamtejszych restauracji. Miałam przyjemność posmakować, podane jako przystawka. Są bardzo treściwe, więc mogą być podawane jako danie obiadowe na ciepło, jak również doskonale smakują jako przystawka na zimno. Czytaj dalej „Pulpety mięsno-ryżowe”

Share Button

Filet drobiowy w sosie miodowo-sezamowym

Filet w sosie miodowo-sezamowym jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Jako dodatek, młode marchewki blanszowane w miodzie, posypane sezamem. Sprawdzi się również ryż czy frytki z batatów. Zapraszam po przepis. Czytaj dalej „Filet drobiowy w sosie miodowo-sezamowym”

Share Button

Żeberka barbecue

Żeberka, chyba lubimy je wszyscy:)) Można przyrządzać na wiele sposobów, przepisów jest mnóstwo. Nastawiłam się na żeberka grillowane ale niestety, pogoda jest kiepska:( Nici z grilla ale za to ciekawy pomysł się pojawił w jednej z moich książek, żeberka barbecue. Doskonałe, aromatyczne, soczyste, zachęcają pięknym wyglądem, chrupiącą skórką, mniam, mniam…. Koniecznie spróbujcie:))) Dość proste w przygotowaniu, diabeł tkwi w szczegółach, koniecznie wcześniej mięso posolić, posypać pieprzem, obłożyć plasterkami czosnku i do lodówki, najlepiej na noc. Zapraszam po resztę szczegółów. Czytaj dalej „Żeberka barbecue”

Share Button

Tuńczyk ze szpinakiem i makaronem

Tuńczyk ze szpinakiem i makaronem, to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Czosnek, świeże zioła sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ilość ziół i czosnku można dozować wedle swoich upodobań smakowych. Już coraz więcej mamy świeżych ziół i proponuję z nich korzystać, znacznie efektowniej danie się prezentuje. Szczerze polecam i zapraszam po szczegóły:)) Czytaj dalej „Tuńczyk ze szpinakiem i makaronem”

Share Button

Pralinki daktylowo – owocowe

Pralinki daktylowo – owocowe, z całą pewnością poprawią nam nastrój. Niezwykle smaczne, dość proste w przygotowaniu. Jeżeli chodzi o suszone owoce, proporcje i ilość owoców można ustalać według własnych pomysłów. Ja wykorzystałam suszoną żurawinę, która przełamała słodycz pozostałych. Dodałam dodatkowo rozdrobnione orzechy aby były bardziej chrupkie. Pralinki muszą być mocno schłodzone, wtedy będą najlepsze. Najlepiej robić na noc, niech kilkanaście godzin postoją w lodówce. Im dłużej tym lepiej. Zapraszam po przepis:) Czytaj dalej „Pralinki daktylowo – owocowe”

Share Button

Szynka wołowa dojrzewająca

Szynka wołowa dojrzewająca jest naprawdę bardzo smaczna. W ten sam sposób można przygotować inne mięsa. Będę dodawała przepisy również na inne mięsa. Im dłużej leży tym bardziej jest wysuszona. Musi wisieć w chłodnym i przewiewnym miejscu, w woreczku przepuszczającym powietrze. Można doprawić w zależności od naszych preferencji smakowych. Dobór przypraw jest tutaj dowolny. Szczerze polecam taki rodzaj wędliny jest wyjątkowo aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Czytaj dalej „Szynka wołowa dojrzewająca”

Share Button

Mini szarlotki

Mini szarlotki to doskonały pomysł na szybką słodką przekąskę. Mamy ochotę na coś słodkiego po ciężkim dniu, potrzeba niewiele aby sprawić sobie przyjemność:) Zaopatrzmy się w ciasto francuskie, jabłka lub słoik gotowych smażonych i oto cała tajemnica. Zapraszam po przepis. Czytaj dalej „Mini szarlotki”

Share Button