Wykwintne danie, które zaskoczy naszych gości. Mieszanka różnych smaków sprawia, że mięso jest wyjątkowo smaczne. Pozostawienie mięsa na dłuższy czas w marynacie, powoduje, że staje się bardziej kruche. Dlatego przygotujmy najlepiej mięso w bejcy dzień wcześniej. Jeżeli czasu mamy zbyt mało, może również być przygotowane na kilka godzin przed podaniem. Czytaj dalej „Kacze piersi na słodko”
Obrazki
Pasztet z gęsi
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. U mnie już czeka na świąteczny stół i gości:) Możemy podawać z ćwikłą i chrzanem , bądź żurawiną. Nie jest suchy dzięki temu , że dodajemy tłuszcz gęsi i trochę boczku. Odnośnie tłuszczu gęsiego, kiedyś ekspedientka w sklepie mnie zachęcała do kupna tłuszczu z gęsi, bo jest zdrowy.Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu.
http://www.poradnikzdrowie.pl
Zapraszam do przepisu Czytaj dalej „Pasztet z gęsi”
Wielkanoc 2018
Sernik świąteczny na biszkoptach
Bardzo puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi, przynajmniej tak jest u mnie:) Bardzo szybko się robi, jeżeli chcemy coś upiec smacznego i szybko, szczerze polecam. Używamy sera z wiaderka, jeżeli rzadki dodajemy 2 budynie, jeżeli ser gęsty 1 budyń wystarczy. Czytaj dalej „Sernik świąteczny na biszkoptach”
Drożdżowy kwiat z makiem
27.03.2018
Świąteczne szaleństwo czas zacząć. Zawsze mam dylemat czy tradycyjne ciasta czy z kremem? Bardzo lubię ciasta drożdżowe, w różnej postaci więc takie musi być. Jednak aby nie było nudno zmodyfikowałam moje drożdżowe. Podejrzałam co tam w necie ciekawego i jest makowy kwiat drożdżowy:)) Czytaj dalej „Drożdżowy kwiat z makiem”
Żurek z jajkiem
Żurek można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Czytaj dalej „Żurek z jajkiem”
Babka wyborcza
Dużą ciekawostką w tym przepisie jest to, że pochodzi on z prywatnych przepisów, żony prezydenta Abrahama Lincolna, Mary Todd Lincoln. Czyli z lat 1809-1865, dokładnej daty nie posiadam. Nie mniej jednak jest to oryginalny przepis . Uważam, że doskonały przepis na babkę świąteczną. Ktoś mi zadał pytanie, a czym się różni od naszej babki drożdżowej? Różni się małymi detalami i efekt był taki ,że babka nie zdążyła wystygnąć. Zapraszam do przepisu:) Czytaj dalej „Babka wyborcza”
Babka cytrynowo-pomarańczowa
Delikatna babka pełna aromatu cytryny i pomarańczy. Wzbogaci nasz stół świąteczny. Dość łatwa w wykonaniu. Dekorujemy według uznania. Czytaj dalej „Babka cytrynowo-pomarańczowa”
Szyszki drobiowe
Kotlety drobiowe podane trochę w inny sposób. Podejrzałam ten sposób podania w jakiejś restauracji bardzo mi się spodobał i postanowiłam spróbować zrobić podobne. Efekt jak na załączonym zdjęciu , smaczne kotlety i dość efektownie się prezentują na stole, polecam. Czytaj dalej „Szyszki drobiowe”
Ciasteczka wielkanocne
Powoli zbliżamy się do świąt Wielkanocnych. Dzisiaj prezentuję świąteczne ciasteczka. Zdobienie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla naszych najmłodszych członków rodziny, do czego szczerze namawiam:)) Czytaj dalej „Ciasteczka wielkanocne”
Jadalny bukiet
WSZYSTKIM KOBIETOM MAŁYM I DUŻYM ŻYCZĘ Z OKAZJI NASZEGO ŚWIĘTA SMACZNEGO I UŚMIECHNIĘTEGO DNIA Czytaj dalej „Jadalny bukiet”
Indyk z cytryną
Aromatyczny indyk, jest bardzo ciekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu. Czytaj dalej „Indyk z cytryną”