Tort na urodziny dla gracza w szachy lub na jakieś inne wyjątkowe okazje. Bardzo ładnie się prezentuje, super smakuje jest po prostu wyjątkowy:)
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek wiejskich dużych lub 8 małych
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 szklanki mąki
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao czarnego
- szczypta soli
Krem do przełożenia
- 2 kostki masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 800 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
Poncz
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku
- 3-4 łyżki rumu
Dodatkowo
- cukier puder
- tortownica 23 cm
- kilkanaście papierowych pasków o szer 1 cm na długość wierzchu tortu
- małe sitko
- słoiczek dżemu
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać partiami cukier , na 4 razy dosypywać. Dodać żółtka dalej miksować ,następnie po łyżce oleju. Na koniec sypkie produkty przesiane przez sitko. Ważne,nie miksować mąki dodawać po łyżce i łyżką mieszać. Wylać do formy,dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stopni do suchego patyczka około 40 -45 minut. Jak się zarumieni sprawdzić patyczkiem. Wyjąć ostudzić na kratce
Krem
600 ml mleka zagotować ze szklanką cukru. Pozostałe mleko wymieszać z budyniami i wlać na gotujące się mleko. Kiedy zgęstnieje odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Zakryć miskę folią aby nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Podzielić na 2 części, jedną wstawić do lodówki. Do drugiej dodawać strumieniem rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Poncz
Wodę ciepłą posłodzić do smaku dodać sok z cytryny i rum.
Składanie tortu
Przed składaniem wyjąć oba kremy z lodówki i jeszcze raz łyżką wymieszać.
Biszkopt przeciąć na 3 blaty. Jeden położyć na dnie tortownicy zamkniętej, nasączyć, posmarować dżemem i niewielką ilością kremu. Z drugiego blatu wyciąć pierścień o 1,5 cm średnica mniejsza niż duży blat o szer około 1.5 cm. Kolejny wyciąć o 1,5 cm mniejszy od poprzedniego i na koniec mały Trzeci blat na razie odłożyć. Pierwszy pierścień ułożyć na dolnym blacie( 1,5 cm wolna przestrzeń będzie między brzegiem tortownicy), drugi mniejszy o 1,5 cm po środku i najmniejszy na środku. Pomiędzy przerwy nałożyć krem. Pierścienie delikatnie nasączyć.Wierzch wyrównać cienką warstwą kremu . Teraz wyciąć pierścienie takiej średnicy aby ułożyć na przemiennie. W miejsce gdzie był krem ma być pierścień. Czyli pierwszy pierścień z trzeciego blatu, będzie o takiej średnicy jak pierwszy blat tortu, o szer 1,5 cm. Kolejny ma pasować w kolejną przerwę z kremem i mały na końcu. Znów przerwy między pierścieniami zapełnić kremem .
Wierzch i boki obłożyć ciemnym kremem, dobrze wszystko wygładzić. Na 1h-2 h do lodówki, dobrze schłodzić.
Na wierzchu ułożyć przygotowane paski papieru jeden obok drugiego. Co drugi pasek wyjąć. Następnie ułożyć je w drugą stronę i znów co drugi wyjąć ma powstać kratka. Bierzemy sitko z cukrem pudrem i posypujemy obficie wierzch tortu. Zdejmujemy delikatnie paski. Odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego:)