Tort szachownica

 

Tort na urodziny dla gracza w szachy lub na jakieś inne wyjątkowe okazje. Bardzo ładnie się prezentuje, super smakuje jest po prostu wyjątkowy:)

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek wiejskich dużych lub 8 małych
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao czarnego
  • szczypta soli

Krem do przełożenia

  • 2 kostki masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Poncz

  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • cukier do smaku
  • 3-4 łyżki rumu

Dodatkowo

  • cukier puder
  • tortownica 23 cm
  • kilkanaście papierowych pasków o szer 1 cm na długość wierzchu tortu
  • małe sitko
  • słoiczek dżemu

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać partiami cukier , na 4 razy dosypywać. Dodać żółtka dalej miksować ,następnie po łyżce oleju. Na koniec sypkie produkty przesiane przez sitko. Ważne,nie miksować mąki dodawać po łyżce i łyżką mieszać. Wylać do formy,dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stopni do suchego patyczka około 40 -45 minut. Jak się zarumieni sprawdzić patyczkiem. Wyjąć ostudzić na kratce

Krem

600 ml mleka  zagotować ze szklanką cukru. Pozostałe mleko wymieszać z budyniami i wlać na gotujące się mleko. Kiedy zgęstnieje odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Zakryć miskę folią aby nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać.  Podzielić na 2 części, jedną wstawić do lodówki. Do drugiej dodawać strumieniem rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Poncz

Wodę ciepłą posłodzić do smaku dodać sok z cytryny i rum.

Składanie tortu

Przed składaniem wyjąć oba kremy z lodówki i jeszcze raz łyżką wymieszać.

Biszkopt przeciąć na 3 blaty. Jeden położyć na dnie tortownicy zamkniętej, nasączyć, posmarować dżemem i niewielką ilością kremu. Z drugiego blatu wyciąć pierścień o 1,5 cm średnica mniejsza niż duży blat o szer około 1.5 cm. Kolejny wyciąć o 1,5 cm mniejszy od poprzedniego i na koniec mały Trzeci blat na razie odłożyć. Pierwszy pierścień ułożyć na dolnym blacie( 1,5 cm wolna przestrzeń będzie między brzegiem tortownicy), drugi mniejszy o 1,5 cm po środku i najmniejszy na środku. Pomiędzy przerwy  nałożyć krem. Pierścienie delikatnie nasączyć.Wierzch wyrównać cienką warstwą kremu . Teraz wyciąć pierścienie takiej średnicy aby ułożyć na przemiennie. W miejsce gdzie był krem ma być pierścień. Czyli pierwszy pierścień z trzeciego blatu, będzie o takiej średnicy jak pierwszy blat tortu, o szer 1,5 cm. Kolejny ma pasować w kolejną przerwę z kremem i mały na końcu. Znów przerwy między pierścieniami zapełnić kremem .

Wierzch i boki obłożyć ciemnym kremem, dobrze wszystko wygładzić. Na 1h-2 h do lodówki, dobrze schłodzić.

Na wierzchu ułożyć przygotowane paski papieru jeden obok drugiego. Co drugi pasek wyjąć. Następnie ułożyć je w drugą stronę i znów co drugi wyjąć ma powstać kratka. Bierzemy sitko z cukrem pudrem i posypujemy obficie wierzch tortu. Zdejmujemy delikatnie paski. Odstawiamy do schłodzenia.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *