03.03.2019
Z okazji kolejnych urodzin w mojej rodzinie, udało mi się przygotować taki tort. Osoba bliska , więc pomysł taki aby dekoracja była z serduszek czekoladowych. Z czekoladą nie pracuje się łatwo, trzeba trochę cierpliwości ale widok ozdób czekoladowych zawsze cieszy nasze oko i podniebienie:)
Składniki
Biszkopt
według tego przepisu:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/
Krem dpo przełożenia
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masa do obłożenia tortu
- 1,5 kostki masła
- szklanka cukru pudru
Dodatkowo
- posypka orzechowa
- posypka czekoladowa
- czekolada biała 1 sztuka
- czekolada mleczna 1 sztuka
- słoiczek dżemu dowolnego
- foremki serduszka
poncz do nasączenia
- szklanka gorącej wody
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru
Biszkopt przygotować według przepisu:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać serek mascarpone zmiksować. Odstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Wstawić na czas przygotowania tortu do lodówki.
Biszkopot przekroić na 3 części. Pierwszą część nasączyć, posmarować dżemem oraz kremem śmietanowym. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć przełożyć masą śmietanową.Trzeci blat nasączyć od strony wewnętrznej ułożyć na torcie.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem maślanym. Nie musi być idealnie, ponieważ obsypujemy posypkami. Wierzch posypać posypką czekoladową a boki orzechową. Aby ułatwić obsypywanie boków moja rada taka, aļy tort był ułożony na większej paterze niż jego średnica. Dookoła obsypujemy dół tortu orzechami. Bierzemy kartkę taką od ksero lub kartonik podkładamy pod orzechy i ciągniemy w górę dociskając do boku tortu.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na papierze do pieczenia ( nie za cienko) wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć ale jeszcze jest trochę miękka wyjmujemy i foremkami wyciskamy serduszka . Delikatnie podważamy płaskim nożem i odkładamy na deseczkę. Wstawiamy serduszka do lodówki do stężenia
Kiedy będą twarde dekorujemy wierzch a mniejszymi przód tortu.
Smacznego:)