Tort „Panna w kąpieli”

Na początek muszę przeprosić za długą nieobecność. Pandemia sprzyja wszelkim remontom, w związku z tym i mnie to dopadło:) Trochę modernizacji w domu własnymi siłami, trochę zdjęć produktowych do projektów graficznych, pochłonęło mnie bez reszty:)) Ale już jestem i mam nadzieję, że systematycznie.

Początek roku u mnie, to same urodziny, jednej córki, męża, drugiej córki i jeszcze kilka w bliskiej rodzinie. Lubię piec torty i różne kreatywne pomysły przychodzą mi do głowy:) Nie zawsze wygląda to profesjonalnie , bo cukiernikiem nie jestem:) Ale nabieram z każdym rokiem wprawy , jest nadzieja na dojście do jakiejś perfekcji, może nie zawodowca ale powiedzmy, zaawansowany amator to kwestia czasu:)

Kilka tortów stoi w kolejce, na pierwszy ogień idzie tort dla mojego męża, Panna w kąpieli, tak go nazwałam, bo uznałam ,że taka najlepiej do niego pasuje:) No cóż, muszę napisać , że było ogromne zaskoczenie, zdziwienie i osiągnęłam zamierzony cel:)) Szczerze polecam takie torty, bo to lepsze od najlepszego prezentu. Kiedy jeszcze solenizant się nie spodziewa, to już jest naprawdę wesoło:)) Pięknie wyglądał i był smakowity:) Ale się chwalę…..Zapraszam po przepis , koniecznie spróbujcie zrobić:))))

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz

  • 1 szklanka gorącej osłodzonej herbaty
  • 2 łyżki rumu
  • sok z 1 cytryny

Krem

  • 500 ml 36% śmietany kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Krem do obłożenia tortu

  • 250 g masła
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego

Dodatkowo

  • dżem z czarnej porzeczki, lub dowolny
  • gotowa masa biała 300 g
  • mini pianki
  • trochę niebieskiego, czarnego i czerwonego barwnika
  • lalka barbi

Piekarnik rozgrzać na 160 stopni. Blaszkę prostokątną , u mnie 24/27 wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno.Porcjami dodawać cukier, następnie dodać żółtka, wymieszać. Nie przerywając miksowania wlać olej i na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać ręcznie. Przelać do formy i piec około 45 minut lub do suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić. Przeciąć na 3 blaty a następnie na pół, powstaną prostokąty.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Kiedy będzie gotowa dodać serek i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać łyżkę kremu, wymieszać i wlać do masy. Dokładnie połączyć.

Z podanych składników przygotować poncz.

Składanie tortu

Nasączamy wszystkie blaty, następnie układamy na tacy kolejne warstwy tortu. Na pierwszej warstwie tylko dżem, następna krem, bez dżemu i tak do końca. Modelujemy kształt wanny , ścinając trochę blaty po skosie do dołu

Ubijamy masło na puszysty krem, dodajemy mleko skondensowane i miksujemy. Od razu smarujemy wierzch i boki tortu nie musi być grubo. Wstawiamy na 1 h do lodówki, można na dłużej.

Trochę białej masy farbujemy na czarno, robimy imitację kranu( można trochę niebieskiego i zrobić imitację wody z kranu) i butelkę, trochę czerwonym na lekki róż, robimy ręcznik i zagłówek.

Lalkę wciskamy od góry do środka, wystawiamy nogę, ręce i głowę.Wałkujemy białą masę na wysokość i długość wanny. Wysokość z zapasem aby zawinąć brzeg do środka. Owijamy dookoła, dokładnie wyrównując. Końce dokleić do siebie, smarując wodą. Wkładamy zagłówek pod głowę, ręcznik na wannie, posmarować trochę wodą i przykleić do wanny. Do kranu wcisnąć wykałaczkę i przymocować do wanny. Wysypać piankami, docisnąć je do wierzchu tortu i posypać od góry pozostałymi. Wcisnąć przy ręce butelkę a do drugiej kieliszek( może być bez kieliszka)Wstawić na noc do lodówki.

Trochę długi ten tekst ale w rzeczywistości nie jest tak strasznie.:)))

Foto środka nie ma bo został zjedzony tort za szybko, fotograf nie zdążył:)))

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *