Tort na upalne dni

 

15.08.2018

Przy okazji świątecznego dnia a dla niektórych długiego weekendu prezentuję dzisiaj tort, który może być ciekawą propozycją na urodziny, imieniny lub inne okazje, przypadające w upalny dzień. Ale nie zawsze musi być jakaś okazja, czasem lubię coś upiec zupełnie bez okazji aby zaskoczyć rodzinę:)

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki ( typ450)

Krem do przełożenia

  • 800 twarogu śmietankowego ( musi być dobrej jakości i gęsty, najlepiej zmielić samemu a kupić biały ser))
    1-1,5 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 1 kostka masła 80% tłuszczu

Krem o obłożenia tortu

  • 1 kostka masła dobrej jakości
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 szklanka mocnej herbaty z sokiem 1 cytryny , posłodzonej( do nasączenia biszkoptu)
  • 2 galaretki bezbarwne
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 3 małe buteleczki z trunkiem ,likierem
  • wstążka
  • papier do pieczenia
  • tortownica 23 cm

Białka ucieramy na sztywno, kiedy stężeją dodajemy na 3-4 razy cukier dalej ucieramy, około 10 minut razem( im dłużej tym lepiej 10 minut jest ok).  Po tym czasie dajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie olej, mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy powoli, na końcu, mieszając ręcznie ( też na 3-4 razy). Wlewamy do tortownicy 23 cm i pieczemy w 160 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony kroimy na 3 blaty.

W czasie pieczenia rozpuścić galaretki,wystudzić i do zamrażarki, do stężenia.

Przygotować kremy.

Krem do przełożenia

Masło ucieramy z cukrem pudrem ,dodajemy powoli ser. Następnie stopniowo  dolewamy śmietankę, miksując do uzyskania puszystej konsystencji. Gotowe! Do lodówki na 1h

Krem do obłożenia tortu

Masło utrzeć z cukrem do białości odstawić do stężenia na 1 h

Składanie tortu

Bierzemy blat biszkoptu,układamy na podstawie. Nasączamy herbatą,smarujemy cienko dżemem. Przykrywamy połową masy serowej. Następnie 2 blat i powtarzamy czynności. Przykrywamy trzecim blatem ( nasączamy go od spodu nie co mniej niż pozostałe. Smarujemy wierzch i boki masą maślaną. Mierzymy tort na wysokość i takie musimy zrobić deseczki z czekolady. Wstawiamy go do lodówki na 1h

Deseczki z czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Narysować na papierze do pieczenia paski na zmierzoną wysokość dodając około 1 cm i na długość dookoła tortu( zmierzyć centymetrem) Wstawić do lodówki na 30 minut. Jeżeli dysponujemy foremką do wyciskania wzorów kory drzewa na czekoladzie możemy to zrobić, kiedy czekolada zacznie tężeć lub zrobić to widelcem. Po stężeniu wyjmujemy i kroimy deseczki o szer około 10-15 cm.

Wyjmujemy tort, niech chwilkę postoi w temp pokojowej i dookoła dokładamy deseczki. Przewiązujemy wstążką robimy kokardkę.Galaretkę kroimy w kostkę, posypujemy z wierzchu tort. Układamy między galaretką buteleczki z alkoholem lub likierem. Gotowe.

Jeżeli zrobimy biszkopty w małej tortownicy 6 krążków wyjdzie wysoki tort i wtedy będzie wyglądał jak beczka drewniana. Można obudzić swoją pomysłowość. Polecam, postaram się te formę też wkrótce zaprezentować, podeślijcie  również swoje pomysły, będę ciekawa jak Wam wyszły torty.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *