Tort komunijny

 

24.05.2018

Czas komunii dużo zajęć, dużo przygotowań i za mało czasu na nowe wpisy na blogu:(  Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny  piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:))

Składniki:

Biszkopt

  • 14 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 łyżek oleju
  • 4 szklanki mąki pszennej(typ 450)

Krem do przełożenia

  • 1000g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki( 250g 30%+ 250 g 36%)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła

Krem do obłożenia tortu

  • 2 kostki masła min 82% zawartość tłuszczu
  • 1-2 szklanki cukru pudru

Poncz

  • 300 ml wody z cytryną posłodzonej do smaku( można dodać rum opcjonalnie)

Dekoracja

  • brokat różowy
  • małe beziki kilkanaście sztuk( przepis w następnym wpisie podam, można kupić gotowe)
  • małe białe koraliki
  • masa biała plastyczna na krzyż
  • żywe kwiaty w kolorze pudrowego różu( róże, frezja)
  • kilka różowych makaroników(przepis w następnym wpisie)
  • posypka serduszka,drobne koraliki
  • tortownica średnica 23 cm, średnica 18 cm
  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego
  • kiść winogron

Biszkopty

Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno. Dalej ubijać dodawać powoli cukier. Ubijać około 10 minut. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i łyżką delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i powoli połączyć łyżką z masą ( nie mikserem to ważne). Wyłożyć papierem tylko dno tortownic i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec do zrumienienia i suchego patyczka. Wystudzić.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i bardzo miękkie masło razem zmiksować. Odstawić do lodówki na min 1 h.

Masa do obłożenia

Masło utrzeć z cukrem do białości. Wstawić do lodówki na min 1h

Krzyżyk

Z masy wyciąć 2 krzyże. Na jednym położyć 2 długie patyczki do szaszłyków, przykryć drugim.Docisnąć i nożykiem obciąć brzegi. Na wierzchu ułożyć koraliki. Odłożyć do wyschnięcia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Biszkopty przekroić na 3 części. Ułożyć większy biszkopt na paterze, każdą część nasączyć, smarować dżemem i kremem. Obłożyć z wierzchu masą ,ładnie wygładzić. Na wierzchu wbić 2 długie patyczki i nałożyć na wierzch z patyczkami 1 górny blat biszkoptu.i następne. Nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Obłożyć masą ładnie wygładzić. Maczać nóż w gorącej  wodzie, wtedy dokładnie to zrobimy. Odstawić na min 2 h do lodówki. Dolny biszkopt posypać brokatem ( użyć pędzelka z miękkim włosem) Dół obłożyć koralikami. Łączenie dolnego tortu z górnym obłożyć bezikami. Na wierzchu wbić krzyżyk, udekorować wokół świeżymi kwiatami,bezikami i makaronikami.Posypać drobnymi koralikami. Wstawić do lodówki na noc, trzymać w chłodnym miejscu.

Smacznego:)

 

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.