Tort dwa serca

W ostatnim czasie robiłam  taki o to tort na 50 lecie małżeństwa, dla bliskich członków mojej rodziny. To było duże wyzwanie , ponieważ był duży i okazja bardzo poważna, więc trzeba było wykonać go z dużą starannością. A aura nie sprzyja, było bardzo ciepło tego dnia. Polecam krem do tynkowania tortu na bazie masła i mleczka skondensowanego. Jest fantastyczny do tynkowania tortu i jego zdobienia.

Zastyga dość szybko i wysoka temperatura mu nie przeszkadza. Warunek jeden , masło bardzo dobrej jakości min 82 % tłuszczu.  W roli głównej dekoracja ze świeżych kwiatów. Uwielbiam  tego rodzaju dekoracje tortu. Niezwykle elegancko  taki tort wygląda.

Składniki

  • 16 jajek
  • 3 i 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao przesianego z mąką
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 łyżek oleju

Krem budyniowy do przełożenia

  • 1 l mleka
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czekolady gorzkie rozpuszczone
  • 1 łyżka rumu
  • 300 g masła 82 % tłuszczu

Krem do tynkowania i dekoracji

  • 600 g masła 82 %
  • puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • biały barwnik spożywczy do ciast i tortów

Poncz

  •  słodka herbata ok 300 ml
  • 2 łyżki rumu
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo

  •  10 różyczek , 2-3 goździki, eustoma, biała kaszka, kilka zielonych gałązek
  • litery z masy cukrowej
  • złota farbka cukiernicza
  • złote koraliki
  • podstawka pod tort
  • dżem porzeczkowy
  • blaszka 25/40
  • drylowane wiśnie ok 300 g

Na początek należy ugotować sobie budyń i wystudzić. 3/4 l mleka zagotować, w reszcie rozrobić proszek , wlać na gotujący się budyń , cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Zestawić , wystudzić.

Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, blaszkę wysmarować wodą lub olejem, dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić , dokładnie ubić na sztywno. Dalej ubijać i porcjami dosypywać cukier, następnie wlać żółtka i chwilę miksować , tylko do połączenia składników. Następnie zmniejszyć obroty i po łyżce wlewać olej. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypywać partiami i mieszać łyżką , nie mikserem. Wylać do formy i piec do zrumienienia w 160 stopni. Wyjąć wystudzić. Narysować na kartce formę serca lub wydrukować z internetu. Wyciąć dwa serca z ciasta. Przekroić na 3 blaty.

Masło do kremu zmiksować z cukrem na puch. W międzyczasie rozdrobnić czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Do masła dodawać na przemian budyń, czekoladę i rum. Zmiksować na jednolitą masę. Wstawić na ok 30 minut do lodówki , do momentu aż nie co zacznie tężeć.

Herbatę zaparzyć, posłodzić, dodać rum i cytrynę.

Pierwsze serce ułożyć na tacy, na nim położyć formę z papieru na mniej więcej jego połowie. Wyciąć taki kawałek   z biszkoptu aby forma weszła w ten biszkopt  na spodzie w jego połowie. W to miejsce włożyć drugi biszkopt, serce. Zdjąć blaty biszkoptów, zostawić po jednej sztuce. Tak układamy blaty jak tort ma leżeć na tacy. Nasączmy dolne blaty, nakładamy cienką warstwę dżemu i na to warstwę kremu. Teraz drugie blaty kładziemy na pierwszych, nasączamy  smarujemy kremem, układamy wiśnie( można je potrzymać kilka godz w alkoholu). Kładziemy ostatnie blaty, dociskamy. Wygładzamy dookoła jeżeli są resztki kremu. Wstawiamy do lodówki na min kilka godzin.

Przygotowujemy krem do tynkowania i dekoracji. Ubijamy masło na puch. Na koniec wlewamy mleczko i trochę białego barwnika spożywczego(można kupić w internecie), miksujemy. Krem gotowy do użycia. Wyjmujemy tort i dokładnie go smarujemy kremem. Najlepiej jak potrafimy wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Krem do dekoracji też w lodówce ale pilnujmy aby zbytnio nie stwardniał.

Przygotowujemy końcówki do dekoracji tortu. Może być mała rozetka, do robienia falbanek i taka do pisania, z małym otworem. Dookoła i dół zdobimy ozdobnym szlaczkiem , rozetki lub falbanka itp. Końcówką do napisów na pierwszym sercu na wierzchu robimy zawijaski. Zawijaski również na bokach obydwu serc.  Zdobimy koralikami. Literki wcześniej przygotowane z masy, malujemy złotą farbką. Obcinamy łodygi kwiatów na ok 10 cm. Główki róż trzeba zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 h przed dekoracją. Najlepiej na noc, będą dłużej świeże. Układamy kwiaty na jednym z boków drugiego serca. Następnie robimy napis i wkładamy świeczkę. Tort schładzamy kilka godzin przed podaniem. Gotowe.

To był wpis dla wytrwałych, jeżeli to czytasz to dziękuję za cierpliwość:))

Samcznego:)

tort truskawka

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *