Tort dwa serca

08.08.2019

W ostatnim czasie robiłam  taki o to tort na 50 lecie małżeństwa, dla bliskich członków mojej rodziny. To było duże wyzwanie , ponieważ był duży i okazja bardzo poważna, więc trzeba było wykonać go z dużą starannością. A aura nie sprzyja, było bardzo ciepło tego dnia. Polecam krem do tynkowania tortu na bazie masła i mleczka skondensowanego. Jest fantastyczny do tynkowania tortu i jego zdobienia.

Zastyga dość szybko i wysoka temperatura mu nie przeszkadza. Warunek jeden , masło bardzo dobrej jakości min 82 % tłuszczu.  W roli głównej dekoracja ze świeżych kwiatów. Uwielbiam  tego rodzaju dekoracje tortu. Niezwykle elegancko  taki tort wygląda.

Składniki

  • 16 jajek
  • 3 i 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao przesianego z mąką
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 łyżek oleju

Krem budyniowy do przełożenia

  • 1 l mleka
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czekolady gorzkie rozpuszczone
  • 1 łyżka rumu
  • 300 g masła 82 % tłuszczu

Krem do tynkowania i dekoracji

  • 600 g masła 82 %
  • puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • biały barwnik spożywczy do ciast i tortów

Poncz

  •  słodka herbata ok 300 ml
  • 2 łyżki rumu
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo

  •  10 różyczek , 2-3 goździki, eustoma, biała kaszka, kilka zielonych gałązek
  • litery z masy cukrowej
  • złota farbka cukiernicza
  • złote koraliki
  • podstawka pod tort
  • dżem porzeczkowy
  • blaszka 25/40
  • drylowane wiśnie ok 300 g

Na początek należy ugotować sobie budyń i wystudzić. 3/4 l mleka zagotować, w reszcie rozrobić proszek , wlać na gotujący się budyń , cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Zestawić , wystudzić.

Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, blaszkę wysmarować wodą lub olejem, dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić , dokładnie ubić na sztywno. Dalej ubijać i porcjami dosypywać cukier, następnie wlać żółtka i chwilę miksować , tylko do połączenia składników. Następnie zmniejszyć obroty i po łyżce wlewać olej. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypywać partiami i mieszać łyżką , nie mikserem. Wylać do formy i piec do zrumienienia w 160 stopni. Wyjąć wystudzić. Narysować na kartce formę serca lub wydrukować z internetu. Wyciąć dwa serca z ciasta. Przekroić na 3 blaty.

Masło do kremu zmiksować z cukrem na puch. W międzyczasie rozdrobnić czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Do masła dodawać na przemian budyń, czekoladę i rum. Zmiksować na jednolitą masę. Wstawić na ok 30 minut do lodówki , do momentu aż nie co zacznie tężeć.

Herbatę zaparzyć, posłodzić, dodać rum i cytrynę.

Pierwsze serce ułożyć na tacy, na nim położyć formę z papieru na mniej więcej jego połowie. Wyciąć taki kawałek   z biszkoptu aby forma weszła w ten biszkopt  na spodzie w jego połowie. W to miejsce włożyć drugi biszkopt, serce. Zdjąć blaty biszkoptów, zostawić po jednej sztuce. Tak układamy blaty jak tort ma leżeć na tacy. Nasączmy dolne blaty, nakładamy cienką warstwę dżemu i na to warstwę kremu. Teraz drugie blaty kładziemy na pierwszych, nasączamy  smarujemy kremem, układamy wiśnie( można je potrzymać kilka godz w alkoholu). Kładziemy ostatnie blaty, dociskamy. Wygładzamy dookoła jeżeli są resztki kremu. Wstawiamy do lodówki na min kilka godzin.

Przygotowujemy krem do tynkowania i dekoracji. Ubijamy masło na puch. Na koniec wlewamy mleczko i trochę białego barwnika spożywczego(można kupić w internecie), miksujemy. Krem gotowy do użycia. Wyjmujemy tort i dokładnie go smarujemy kremem. Najlepiej jak potrafimy wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Krem do dekoracji też w lodówce ale pilnujmy aby zbytnio nie stwardniał.

Przygotowujemy końcówki do dekoracji tortu. Może być mała rozetka, do robienia falbanek i taka do pisania, z małym otworem. Dookoła i dół zdobimy ozdobnym szlaczkiem , rozetki lub falbanka itp. Końcówką do napisów na pierwszym sercu na wierzchu robimy zawijaski. Zawijaski również na bokach obydwu serc.  Zdobimy koralikami. Literki wcześniej przygotowane z masy, malujemy złotą farbką. Obcinamy łodygi kwiatów na ok 10 cm. Główki róż trzeba zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 h przed dekoracją. Najlepiej na noc, będą dłużej świeże. Układamy kwiaty na jednym z boków drugiego serca. Następnie robimy napis i wkładamy świeczkę. Tort schładzamy kilka godzin przed podaniem. Gotowe.

To był wpis dla wytrwałych, jeżeli to czytasz to dziękuję za cierpliwość:))

Samcznego:)

tort truskawka

 

 

 

 

Share Button

4 myśli na temat “Tort dwa serca”

  1. Przeczytałam! jestem bardzo wytrwała! tort piękny, zasługiwał na przeczytanie przepisu do końca. Proszę tylko o odpowiedź – czy biały barwnik do “tynku” jest niezbędny? Pozdrawiam. Alicja

    1. Nie jest tak bardzo konieczny, ubite masło na puch staje się bardzo jasne. Chciałam aby był naprawdę biały więc dodałam. Jeżeli zrezygnujemy będzie to kolor lekko śmietankowy. Cieszę się, że przepis do końca został przeczytany. Dziękuję za odwiedziny:)Pozdrawiam

  2. Przepis ciekawy tylko nie mogę jednego zrozumieć cyt.. “Przygotowujemy tyłki do dekoracji “..jak mam to zinterpretować…a tak na poważnie to chodzi mi o ten biały barwnik do “tynku”… czego mam użyć? Pzdr

    1. biały barwnik cukierniczy. dostępne w internecie. Tyłki haha, można różnie zrozumieć to fakt, muszę się porawić. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *