Tort Bitcoin

Dla miłośnika bitcoina, powstał tort bitcoin. Inwestycja nie była ryzykowna a satysfakcja gwarantowana:) Tort na  ciemnym biszkopcie z kremem śmietanowo- krówkowym. Dekoracje wykonałam z brązowej masy cukrowej. Przekroju niestety nie pokażę, tort był prezentem, więc niestety nie mogłam go rozkroić. Ale proszę mi zaufać, tort można śmiało przygotować, tak jak wspomniałam, satysfakcja gwarantowana:)) Zapraszam do opisu.

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • śmietanka kremowa 30% 500 ml
  • puszka masy krówkowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Masa do obłożenia tortu

  • mleczko skondensowane słodzone, czekoladowe 300g
  • masło 250 g

Dodatkowo

  • dżem czarna porzeczka
  • ok 100g masy cukrowej brązowej
  • 1 szklanka gorącej, słodzonej wody + sok z 1/2 cytryny

Piekarnik rozgrzać na 170 stopni. Dno tortownicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Kiedy będą ubite, nie przerywając miksowania, wsypywać porcjami cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka , wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać. Powoli dosypywać do jajek , mieszać łopatką, nie miksować. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na ok 40 minut, lub do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjąć, wystudzić.

Śmietankę ubić z cukrem, następnie po łyżce dodawać masę krówkową i delikatnie miksować. Ma powstać gładki, gęsty krem. Wstawić na ok 30 min do lodówki.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć część masy krówkowo- śmietanowej. Przykryć drugim blatem, docisnąć. Wyłożyć drugą część kremu, przykryć trzecim blatem, docisnąć. Nadmiar kremu z boków tortu zdjąć nożem. Wstawić do lodówki na min 1h.

W tym czasie przygotować krem do tynkowania tortu oraz dekoracje z masy cukrowej. Najlepiej znaleść obrazek Bitcoina i starać się go odwzorować. Kółko wykroić talerzykiem, średnica trochę mniejsza od tortu. Mniejszym talerzykiem odbić drugie kółko. Zrobić, wygniatając trzonkiem łyżeczki napis, Imię solenizanta, datę urodzin, imienin itp( według uznania) Włożyć dekoracje do lodówki lub zamrażarki na ok 30 minut. Jeżeli mamy czas zróbmy dekoracje dzień wcześniej i trzymajmy w lodówce. Małe bitcoiny,  kieliszek do wina i do wódki zrobi nam małe kółka. Literka Bitcoin, zrobimy z wałeczków masy, trochę musimy się pobawić:))

Krem do tynkowania tortu

Ubić masło na puszystą masę, nie przerywając ubijania dodawać porcjami mleczko i cały czas mieszać. Musi powstać ładna kremowa konsystencja. Jeżeli kolor wyda się za blady, można dodać kakao( według uznania)

Gotowym kremem obłożyć wierzch i boki tortu. Wygładzić płaskim nożem, łopatką, szpachelką, maczaną w wodzie. Od razu położyć dekoracje na wierzchu oraz dokleić do kremu na bokach monety. Powinny się trzymać, można dla pewności wbić wykałaczkę. Krem wierzchni jak zastygnie jest dość twardy, więc powinno ładnie się trzymać. Chyba wszystko:) Jak zawsze trochę pisania przy torcie jest, ale pracy, aż tak dużo nie ma:) Róbcie bitcoiny, polecam robi wrażenie:))

Smacznego:)

Share Button

Jedna myśl w temacie “Tort Bitcoin”

  1. Słowa mają ogromną moc, Ja bardzo w to wierzę. Mogą inspirować, dawać motywację lub pocieszenie, a gdy go potrzeba. Czasem w jednym zdaniu jak zaklęta jest mądrość, której szukamy w życiu przez bardzo długi czas. zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *