21.08.2018
Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Delikatny krem zmieszany z preparowanym ryżem daje wspaniały efekt. Nie przypomina zupełnie ciężkiego, słodkiego tortu. Szczerze polecam:)
Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka białej startej czekolady
- tortownica 23 cm
MASA:
- 4 żółtka
- 4 szkl mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 kostki margaryny lub masła
RYŻ: - 140g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej
PONCZ
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wódki (Wszystko wymieszać odstawić)
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Partiami dosypujemy cukier i dalej ubijamy ( około 10 minut) Następnie dodajemy żółtka,mieszamy. Wlewamy powoli olej i ponownie mieszamy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy,mieszamy tylko łyżką do połączenia składników. Na końcu startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka około 35-40 minut. Wystudzić przeciąć na dwa biszkopty.
3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.
Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.Masa ma być gładka i kremowa. Do lodówki na 30 minut
Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.
Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż 1/2 całości może troszkę więcej( ma starczyć na wierzch i boki) , wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryż wykładamy 1/2 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu( boki też) i całość pokrywamy ryżem razem z bokami. Na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)