Tort biały lion

21.08.2018

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Delikatny krem zmieszany z preparowanym ryżem daje wspaniały efekt. Nie przypomina zupełnie ciężkiego, słodkiego tortu. Szczerze polecam:)

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej  typ 450
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka białej startej czekolady
  • tortownica 23 cm

MASA:

  • 4 żółtka
  • 4 szkl mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 kostki margaryny lub masła
    RYŻ:
  • 140g ryżu preparowanego
  • 1 puszka masy kajmakowej

PONCZ

  • szklanka przegotowanej ciepłej wody
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki (Wszystko wymieszać odstawić)

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Partiami dosypujemy cukier i dalej ubijamy ( około 10 minut) Następnie dodajemy żółtka,mieszamy. Wlewamy powoli olej i ponownie mieszamy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy,mieszamy tylko łyżką do połączenia składników. Na końcu startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka około 35-40 minut. Wystudzić przeciąć na dwa biszkopty.

3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.
Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.Masa ma być gładka i kremowa. Do lodówki na 30 minut

Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.

Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż 1/2 całości może troszkę więcej( ma starczyć na wierzch i boki) , wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryż wykładamy 1/2 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu( boki też) i całość pokrywamy ryżem razem z bokami. Na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *