11.08.2018
Delikatny,wyjątkowy torcik Raffaello. Przed podaniem musi się dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Szczerze polecam:)
Składniki
- 3 szt jajka
-
mąka pszenna 120 g
-
cukier 150 g
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
mleko 700 ml
-
margaryna Kasia 250 g
-
3 szt żółtka
-
cukier 250 g
-
mąka pszenna 50 g
- mąka ziemniaczana 50 g
-
likier kokosowy 100 ml
-
cukier wanilinowy 15 g
-
wiórki kokosowe 50 g
Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180°C. Wystudź (biszkopt możesz upiec dzień wcześniej).
Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Dodaj do gotującego mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź przykryte folią spożywczą.
Ciasto przekrój na dwa blaty. W jednym zrób 6 promienistych nacięć i włóż ciasto do miski wyłożonej folią spożywczą. Nachodzące na siebie kawałki ciasta odetnij nożyczkami. Z drugiego blatu wytnij kółko o średnicy miski. Pozostałe kawałki ciasta pokrój w centymetrową kostkę.
Kasię ubij na puch dodając po łyżce wystudzony krem. Następnie, ciągle ubijając, dodaj likier kokosowy.Masę kokosową podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z pokrojonym w kostkę biszkoptem i włóż do środka miski. Przykryj krążkiem z biszkoptu, obciąż deseczką i odstaw na 30 minut do zamrażarki.Schłodzone ciasto wyjmij z miski, usuń folię i posmaruj z wierzchu resztą kremu. Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw na kilka godzin do lodówki. Ewentualnie udekoruj kulkami rafaello.
Smacznego:)