Torcik bezowy

 

03.03.2018

Witam wszystkich. Z okazji urodzin miesiąca moja słodka propozycja Torcik bezowy. Według mnie beza to najbardziej kapryśne ciasto. Kilka bez to były wpadki kulinarne:( Ale z czasem ,każdy wypracuje swój przepis pod swój piekarnik. W bezie wszystko jest ważne, temperatura pieczenia, suszenia i oczywiście składniki. Zapraszam do przepisu:)Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 30-40g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serek mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 sztuka fix do śmietany
  • świeże maliny lub inne owoce 500g

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy sok z cytryny i mąkę delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 20 cm. Układamy ba blaszce do pieczenia. Teraz wykładamy na okręgi naszą masę, wyrównać ładnie wierzch. Mogą być obydwa płaskie na wierzchu, bądź jeden bardziej dekoracyjny wierzch, pofalowany.

Bezy pieczemy w temperaturze 150 stopni 8-10 minut musi ładnie podrosnąć. Zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy dalej około 1,5h przy nie co uchylonych drzwiczkach. Wyłączamy piekarnik i studzimy, przy uchylonych drzwiczkach.

Krem

W czasie pieczenia bezy robimy krem.  Ubić śmietanę z cukrem i fixem. Do masy dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na czas pieczenia bezy.

Wystudzone bezy układamy na tacy smarujemy częścią kremu, resztę zostawiamy do dekoracji góry. Na krem nakładamy maliny, trochę zostawiamy do dekoracji. Nakrywamy drugą bezą i robimy szprycą różyczki bądź inną dekorację, układamy maliny. Do lodówki na ok 1h – 2h. Można podawać z sosem malinowym będzie pyszne.

Smacznego:))

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.