28.08.2018
Kolorowy sos do hamburgerów ale nie tylko. Po wypróbowaniu sami się przekonacie , że sos można wykorzystać do innych dań, np.mięs z grila.
Składniki
- 30 g selera naciowego
- 2 jaja, same żółtka
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 150 g korniszonów,
- pokrojonych w kosteczkę
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz według uznania
- mała ostra papryczka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
Żółtka dokładnie wymieszać trzepaczką z oliwą, musztardą oraz sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekany seler naciowy( najlepiej zmiażdżyć w moździerzu przed dodaniem razem z czosnkiem), czosnek przeciśnięty przez praskę, jak nie ma moździerza, korniszon, ostrą papryczkę całość wymieszać doprawić do smaku.
Smacznego:)