Majonez w dwóch odsłonach

Jak Wielkanoc to duuużo jajek, a jak dużo jajek to i majonez się pojawi.:) Zapraszam na II wersje majonezu, przepisy bardzo proste a najważniejsze Wiemy co jemy:)

Majonez I wersja

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 250 ml oliwy

Jajko wlać do misy miksera, dodać sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz, zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas miksując do czasu, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przelać do słoiczka i szczelnie zamknąć.

Majonez Fit II wersja

  • 2 jajka ugotowane na twardo, gorące
  • 300 g jogurtu naturalnego, typ grecki
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu

Do blendera wlewamy jogurt, wkładamy jajka,  dodajemy musztardę, sok z cytryny, ocet, sól, pieprz i miksujemy. Mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Jeżeli chodzi o doprawianie majonezu, możemy robić to według własnego uznania w zależności czy lubimy łagodny czy bardziej ostry.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *