Jak Wielkanoc to duuużo jajek, a jak dużo jajek to i majonez się pojawi.:) Zapraszam na II wersje majonezu, przepisy bardzo proste a najważniejsze Wiemy co jemy:)
Majonez I wersja
Składniki
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli i pieprzu
- 250 ml oliwy
Jajko wlać do misy miksera, dodać sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz, zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas miksując do czasu, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przelać do słoiczka i szczelnie zamknąć.
Majonez Fit II wersja
- 2 jajka ugotowane na twardo, gorące
- 300 g jogurtu naturalnego, typ grecki
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli i pieprzu
Do blendera wlewamy jogurt, wkładamy jajka, dodajemy musztardę, sok z cytryny, ocet, sól, pieprz i miksujemy. Mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Jeżeli chodzi o doprawianie majonezu, możemy robić to według własnego uznania w zależności czy lubimy łagodny czy bardziej ostry.
Smacznego:)