Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym

Sałata rzymska to źródło wielu witamin, które mają ogromny wpływ na pracę naszego organizmu.

  • Witamina C i beta-karoten — ten duet pomaga zapobiegać utlenianiu cholesterolu.
  • Błonnik pokarmowy — wiąże się z solami żółciowymi w okrężnicy i pomaga wydalić je z organizmu.
  • Potas — ten minerał pomaga obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca.
  • Witamina A i beta-karoteny zawarte w sałacie rzymskiej to przeciwutleniacze mające zasadnicze znaczenie dla utrzymania zdrowej błony śluzowej, skóry oraz prawidłowego widzenia
  • Sałata rzymska zawiera również istotne ilości kwasu foliowego i witaminy K

Oczywiście nie możemy jadać tylko samej sałaty, całe to jej dobrodziejstwo będzie bardziej odżywcze, jeżeli będziemy ją stosować z innymi warzywami czy dodatkami. Często wykorzystuje się ją do sałatek, koktajli czy na kanapki. Dzisiaj sałatka z sałaty rzymskiej, szynki dojrzewającej z grzankami i serem w sosie musztardowym. Prawdziwy hit u mnie w domu, mam nadzieję, że Wam też się spodoba:)

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej
  • kilka plasterków szynki dojrzewającej
  • 3-4 kromki chleba, u mnie żytni
  • 100 g sera żółtego drobno tartego

Sos musztardowo- miodowy

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Kromki chleba pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i suszyć, cały czas mieszając. Kiedy się lekko zrumienią wsypać do miseczki. Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Sałatę umyć, odrywać listki i układać poziomo na półmisku. Twardsze, białe końcówki listków odłamać. Posypać listki szynką.

Składniki sosu dokładnie wymieszać i delikatną stróżką polewać listki, lekko mieszając widelcem. Posypać grzankami, żółtym serem i gotowe. Doskonale smakuje z chlebkiem chrupakiem.Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *