Sałata rzymska to źródło wielu witamin, które mają ogromny wpływ na pracę naszego organizmu.
- Witamina C i beta-karoten — ten duet pomaga zapobiegać utlenianiu cholesterolu.
- Błonnik pokarmowy — wiąże się z solami żółciowymi w okrężnicy i pomaga wydalić je z organizmu.
- Potas — ten minerał pomaga obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca.
- Witamina A i beta-karoteny zawarte w sałacie rzymskiej to przeciwutleniacze mające zasadnicze znaczenie dla utrzymania zdrowej błony śluzowej, skóry oraz prawidłowego widzenia
- Sałata rzymska zawiera również istotne ilości kwasu foliowego i witaminy K
Oczywiście nie możemy jadać tylko samej sałaty, całe to jej dobrodziejstwo będzie bardziej odżywcze, jeżeli będziemy ją stosować z innymi warzywami czy dodatkami. Często wykorzystuje się ją do sałatek, koktajli czy na kanapki. Dzisiaj sałatka z sałaty rzymskiej, szynki dojrzewającej z grzankami i serem w sosie musztardowym. Prawdziwy hit u mnie w domu, mam nadzieję, że Wam też się spodoba:)
Składniki
- główka sałaty rzymskiej
- kilka plasterków szynki dojrzewającej
- 3-4 kromki chleba, u mnie żytni
- 100 g sera żółtego drobno tartego
Sos musztardowo- miodowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
Kromki chleba pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i suszyć, cały czas mieszając. Kiedy się lekko zrumienią wsypać do miseczki. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Sałatę umyć, odrywać listki i układać poziomo na półmisku. Twardsze, białe końcówki listków odłamać. Posypać listki szynką.
Składniki sosu dokładnie wymieszać i delikatną stróżką polewać listki, lekko mieszając widelcem. Posypać grzankami, żółtym serem i gotowe. Doskonale smakuje z chlebkiem chrupakiem.Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami
Smacznego:)