Zapiekanka brokułowo kalafiorowa

Warzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też,  zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm.

Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane  w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach i w nich serwować każdemu z osobna, lub w większym naczyniu żaroodpornym. Zachęcam do wykorzystania przepisu, szybkie, zdrowe i smaczne danie lub przystawka do obiadu.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 150 g sera tartego mozzarella
  • 1 jogurt naturalny duży
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 główki czosnku
  • papryka słodka w proszku, sól, pieprz

Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 3 minuty, przecedzić. Jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli, szczyptą papryki i pieprzu. Czosnek obrać , drobno posiekać lub przecisnąć, dodać do sosu, wymieszać.

W kokilkach układać różyczki kalafiora, brokuła , polać sosem( sosu trochę zostawić do polania warzyw po upieczeniu). Pomidory pokroić w paseczki ułożyć na wierzchu( po kilka paseczków). Cebulę obrać podzielić na piórka. Po kilka ułożyć na warzywach. Wierzch posypać serem oraz papryką w proszku.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, zapiekać 15-20 minut. Gotowe wyjąć , polać wierzch sosem czosnkowym. Gotowe. Przystawka na zimno również smakuje bardzo dobrze.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.