Tatar z łososia jest bardzo apetyczną przystawką. Dość prosta i szybka w przygotowaniu. Delikatna, ładnie prezentuje się na stole:) Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą, można ją przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Myślę ,że każdy będzie pyszny bo sama ryba jest wyjątkowa.
Na uwagę zasługuje to , że łosoś posiada znaczną ilość różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem pełnowartościowego białka w 100g znajdziemy go ok 20 g. Podany w formie tatara jest bardzo smaczny, zapraszam d o przepisu:)
Składniki
- 150 g wędzonego łososia
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sok z 1 cytryny
- sól,pieprz
Krem serowy
- 150 g białego puszystego twarożku
- 1/2 zielonego ogórka
- sól , pieprz
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo
- 8 kromek razowego chleba
Z kromek chleba szklanką wykroić krążki, opiec z dwóch stron na złoty kolor. Cebulkę, korniszon 1 szt ,łososia, drobno posiekać. Wszystko razem połączyć. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem.
Ogórek obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , odcisnąć połączyć z serkiem, czosnek posiekać dodać do kremu. Doprawić solą i pieprzem.
Krążki chleba dookoła okręcić folią, podwójnie złożoną na wys ok 3 cm. Nakładać na chleb krem serowy, przykryć tatarem z łososia ,lekko docisnąć łyżką. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ogórek korniszon drobno posiekać.
Wyjąć tatar z lodówki, zdjąć folię , udekorować górę posiekanym ogórkiem.
Smacznego:)