Tatar z łososia

20.06.2019

Tatar z łososia jest bardzo apetyczną przystawką. Dość prosta i szybka w przygotowaniu. Delikatna, ładnie prezentuje się na stole:) Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą, można ją przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Myślę ,że każdy będzie pyszny bo sama ryba jest wyjątkowa.

Na uwagę zasługuje to , że łosoś posiada znaczną ilość różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem pełnowartościowego białka w 100g znajdziemy go ok 20 g. Podany w formie tatara jest bardzo smaczny, zapraszam d o przepisu:)

Składniki

  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sok z 1 cytryny
  • sól,pieprz

Krem serowy

  • 150 g białego puszystego twarożku
  • 1/2 zielonego ogórka
  • sól , pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo

  • 8 kromek razowego chleba

Z kromek chleba szklanką wykroić krążki, opiec z dwóch stron na złoty kolor. Cebulkę, korniszon 1 szt ,łososia, drobno posiekać. Wszystko razem połączyć. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem.

Ogórek obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , odcisnąć połączyć z serkiem, czosnek posiekać  dodać do kremu. Doprawić solą i pieprzem.

Krążki chleba dookoła okręcić folią, podwójnie złożoną na wys ok 3 cm. Nakładać na chleb krem serowy, przykryć tatarem z łososia ,lekko docisnąć łyżką. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ogórek korniszon drobno posiekać.

Wyjąć tatar z lodówki, zdjąć folię , udekorować górę posiekanym ogórkiem.

czytaj również

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.