Bardzo dobre danie . Świetny pomysł na ciepłą kolację. Miałam obawy czy młodsi członkowie mojej rodziny będą jeść ze względu na szpinak. Moje obawy się nie potwierdziły, dzieci nawet nie zauważyły tego szczegółu, że tarta zawiera szpinak. Polecam:)
Składnika
- ser Philadelphia 100 g
- margaryna Kasia 100 g
- mąka pszenna 100 g
- świeży szpinak 200 g
- bułka tarta 2 łyżki
- pomidory 250
- Bulion na włoszczyźnie Knorr 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- jajka 4 sztuki
- śmietana 12% 200 ml
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ser, np. mozarella 100 g
- 4 ząbki czosnku
- świeże zioła: oregano, pietruszka
- sólo,pieprz
Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem , oprósz bułką tartą albo wyłóż pergaminem. W misce szybko zagnieść ciasto łącząc margarynę, ser Philadelphia i mąkę w gładką masę. Ciasto rozpłaszczyć na płaski placek, wstawić do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować na cienki placek i umieścić go w przygotowanej foremce. Do środka nasypać grochu. Całość pieczemy w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się delikatnie rumiane. Po upieczeniu usunąć groch.
Rozmrożony szpinak odciskamy z soku, pomidorki kroimy na pół, cebule, czosnek, zioła drobno siekamy, ser na tarce. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, całość smażymy chwilę, doprawiamy do smaku bulionetką warzywną,solą i pieprzem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i serem, dodajemy zioła , szpinak i pomidorki. Masę delikatnie mieszamy i wlewamy do foremki z ciastem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut, aż masa zrobi się zwarta.
Smacznego:)