01.07.2019
Przekąski grillowe tzw” poczekajki „cieszą się u mnie powodzeniem. To świetny pomysł na przerywnik pomiędzy daniami z grilla. Marchewka nadziewana bardzo apetycznie wygląda i doskonale smakuje. Natomiast przekąska z krakersami i serem pleśniowym to smaczny dodatek do wina.
Marchewki nadziewane
Składniki
- 3 grubsze marchewki
- 200 g białego serka śmietankowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g solonych orzeszków
- sól ,pieprz
- sos balsamiczny
Przekąska z krakersów
Składniki
- duża paczka krakerów
- 200 g sera pleśniowego ( według naszego uznania)
- słoiczek żurawiny lub borówki
Marchewki ugotować na półmiękko, w osolonej wodzie. W czasie gotowania przygotować serek. Ząbki czosnku obrać ,przecisnąć przez praskę dodać do serka. Orzeszki rozdrobnić ,wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane marchewki przeciąć na pół. Środek wydrążyć łyżeczką aby powstała łódeczka. Nakładać łyżeczką pastę z sera. Posypać wierzch orzeszkami. Dodatkowo polać dekoracyjnie sosem balsamicznym. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Krakersy ułożyć na tacy. Serek pleśniowy pociąć na plasterki ok 0,5 mm grube , tyle ile krakerów chcemy mieć. Na każdym krakersie układamy plaster serka i na wierzch łyżeczkę żurawiny lub borówki, gotowe.czytaj również
Smacznego:)