Przekąski grillowe wersja II

01.07.2019

Przekąski grillowe tzw” poczekajki „cieszą się u mnie powodzeniem. To świetny pomysł na przerywnik pomiędzy daniami z grilla. Marchewka nadziewana bardzo apetycznie wygląda i doskonale smakuje. Natomiast przekąska z krakersami i serem pleśniowym to smaczny dodatek do wina.

Marchewki nadziewane

Składniki

  • 3 grubsze marchewki
  • 200 g białego serka śmietankowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g solonych orzeszków
  • sól ,pieprz
  • sos balsamiczny

Przekąska z krakersów

Składniki

  • duża paczka krakerów
  • 200 g sera pleśniowego ( według naszego uznania)
  • słoiczek żurawiny lub borówki

Marchewki ugotować na półmiękko, w osolonej wodzie. W czasie gotowania przygotować serek. Ząbki czosnku obrać ,przecisnąć przez praskę dodać do serka. Orzeszki rozdrobnić ,wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem.

Ugotowane marchewki przeciąć na pół. Środek wydrążyć łyżeczką aby powstała łódeczka. Nakładać łyżeczką pastę z sera. Posypać wierzch orzeszkami. Dodatkowo polać dekoracyjnie sosem balsamicznym. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Krakersy ułożyć na tacy. Serek pleśniowy pociąć na plasterki ok 0,5 mm grube , tyle ile krakerów chcemy mieć. Na każdym krakersie układamy plaster serka i na wierzch łyżeczkę żurawiny lub borówki, gotowe.czytaj również

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.