Włoska kuchnia słynie z wykorzystania świeżych, aromatycznych składników. Jednym z najpopularniejszych dań jest pomidor po włosku z mozzarellą, pomidorkiem koktajlowym i pesto. To proste, ale smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do głównego posiłku.Składniki
- 4 okrągłe duże pomidory
- 4 średnie pomidory
- 4 małe koktajlowe pomidorki najlepiej żółte
- 4 kulki mozzarelli
- 8 łyżek pesto bazyliowego
- 4 łyżki śmietany
- sólo,pieprz
- oliwa
- świeża bazylii
Duże i średnie pomidory przetnij na pół wyjmij miąższ, zrób miseczki . Małe pomidorki w całości jeżeli mamy nieco większe to tylko na pół. Na jednego pomidora stop jedną kulkę sera z łyżką śmietany na małym ogniu. Włóż masę serową do dużego pomidora i wciśnij w to średniego lekko dociskając w dół. W miseczkę średniego włóż pesto i wciśnij małego pomidorka. Z każdym następnym zrób to samo i do lodówki na ok 1h. Następnie każdy pomidor, ostrym ząbkowanym nożem przetnij na ćwiartki. Każdą ćwiartkę posól i posyp pieprzem, polej oliwą i posyp bazylią. Możesz postawić przyprawy i oliwę na stole aby każdy sam wedle uznania doprawił. Bardzo smaczne szczerze polecam.
Smacznego:))