25.03.2018
Bardzo eleganckie małe danie, możemy serwować na świątecznym stole, podczas imienin i innych okazji.
Składniki
- 10 dkg pleśniowego sera gorgonzola
- 3 łyżki masła
- 10 dkg gęstej śmietany
- sok z cytryny
- 4 jędrne gruszki lub jabłka
- kolorowy pieprz
- zilone listki do dekoracji
- szczypta pieprzu i papryki słodkiej
Gruszki obrać, przeciąć na pół,usunąć gniazda nasienne. Zagotować około 1 litra wody włożyć do wrzątku na około 10 minut, dodać sok z cytryny.Jeżeli gruszki miękkie to tylko na kilka minut zaparzyć.
Ser podzielić na połowę, część utrzeć z masłem, drugą część ze śmietaną. Gruszki wyjąć, osuszyć ustawić na talerzu. Jak się kiwają odciąć trochę spody. Napełniać kremem maślanym, nakryć czapeczką polać kremem śmietanowym. Posypać kolorowym pieprzem udekorować zieleniną. Podawać z grzankami, krakersami lub dodatek do mięsa.
Smacznego:)