Pokusa prezesowej

 

 

Bardzo eleganckie małe danie, możemy serwować na świątecznym stole, podczas imienin i innych okazji.

Składniki

  • 10 dkg pleśniowego sera gorgonzola
  • 3 łyżki masła
  • 10 dkg gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • 4 jędrne gruszki lub jabłka
  • kolorowy pieprz
  • zilone listki do dekoracji
  • szczypta pieprzu i papryki słodkiej

Gruszki obrać, przeciąć na pół,usunąć gniazda nasienne. Zagotować około 1 litra wody włożyć do wrzątku na około 10 minut, dodać sok z cytryny.Jeżeli gruszki miękkie to tylko na kilka minut zaparzyć.

Ser podzielić na połowę, część utrzeć z masłem, drugą część ze śmietaną. Gruszki wyjąć, osuszyć ustawić na talerzu. Jak się kiwają odciąć trochę spody. Napełniać kremem maślanym, nakryć czapeczką polać kremem śmietanowym. Posypać kolorowym pieprzem udekorować zieleniną. Podawać z grzankami, krakersami lub dodatek do mięsa.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *