Placki ziemniaczane z łososiem to bardzo apetyczna i efektowna przekąska. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Przystawka na różnego rodzaju okazje czy danie na kolację. Placki ziemniaczane polecam wykonać według przepisu tutaj ,łosoś wędzony i biały twarożek najlepiej typu krajanka.
Dekorujemy zieleniną , sprawdza się koperek i listki bazylii.Wierzch łososia można skropić delikatnie aromatyzowaną oliwką. Wkładam do szklanej buteleczki zioła, np. bazylię i zalewam oliwą z oliwek. Taka oliwa dodana do sałatek i innych potraw sprawdza się doskonale. Aby nie przedłużać zapraszam na pysznego łososia lub inaczej, placki z łososiem:)
Składniki
Placki ziemniaczane przepis tutaj
- opakowanie wędzonego łososia ( w zależności od potrzeb) 200-400g
- 250 g białego serka, krajanki
- cytryna
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- koperek, bazylia
Przygotować placki ziemniaczane według przepisu, zobacz. Upiec mniejsze placuszki o średnicy szklanki . Z serka wykrawać krążki o średnicy nie co mniejszej niż placki i z łososia podobne. Układać na plackach serek, posypać delikatnie solą i pieprzem. Następnie plasterki łososia, skropić oliwką, doprawić solą i pieprzem, udekorować koperkiem i bazylią. Od razu podawać z cząstkami cytryny. Łosoś doskonale smakuje z ciepłymi plackami jak również może być podawany jako zimna przystawka.
Smacznego:)