Pierogi pieczone z kapustą i grzybami Mun

14.10.2018

Grzyby mun mają charakterystyczną żelatynową konsystencję, są twardawe, chrupiące i wspaniale chłoną smaki i zapachy produktów, z którymi są podawane. Ponoć mają dar wchłaniania wolnych rodników, rozrzedzania krwi oraz doskonale wpływają na odporność.W polskich sklepach najczęściej kupujemy suszone grzyby mun . Przed dodaniem do potraw, należy je namoczyć. Zwiększą swą objętość kilkakrotnie, ale ich konsystencja nie ulegnie zmianie Pieczone pierogi z takim farszem to doskonała alternatywa dla pierogów z grzybami, do których nie zawsze mamy dostęp, bądź chcemy  nasze pierogi podać w inny sposób.

Składniki

Farsz

  • 500 g  kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych krojonych grzybów mun
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • pieprz,sól
  • 2 łyżki oliwy

Grzyby mun namoczyć na kilka godzin przed robieniem pierogów. Kapustę wypłukać.Następnie ugotować grzyby mun z kapustą i łyżką soli. ( około 30-40 minut) Następnie odcedzić i posiekać. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać do kapusty. Dodać sól,pieprz według uznania( doprawiam dość pikantnie ) Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta

Ciasto

  • 1/2 kilograma mąki
  •  opakowanie drożdży instant
  •  łyżeczka cukru
  •  łyżeczka  soli
  •  40 g masła
  •  ok. szklanki mleka
  •  1 jajko
    + 1 jajko do smarowania pierogów

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i posiekać wszystko razem. Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ciasto ma być elastyczne, nie za twarde i nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ja brzegi zlepiam lejkiem, mają półokrągły kształt i równy brzeg. Formuję kulkę, wałkuję okrągły placek,  nakładam łyżkę farszu, składam i odcinam lejkiem.Można lepić swoim ulubionym sposobem. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozwolić im odpocząć ok. 15 min. w ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 30 minut (do zrumienienia).

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *