14.10.2018
Grzyby mun mają charakterystyczną żelatynową konsystencję, są twardawe, chrupiące i wspaniale chłoną smaki i zapachy produktów, z którymi są podawane. Ponoć mają dar wchłaniania wolnych rodników, rozrzedzania krwi oraz doskonale wpływają na odporność.W polskich sklepach najczęściej kupujemy suszone grzyby mun . Przed dodaniem do potraw, należy je namoczyć. Zwiększą swą objętość kilkakrotnie, ale ich konsystencja nie ulegnie zmianie Pieczone pierogi z takim farszem to doskonała alternatywa dla pierogów z grzybami, do których nie zawsze mamy dostęp, bądź chcemy nasze pierogi podać w inny sposób.
Składniki
Farsz
- 500 g kapusty kiszonej
- 30 g suszonych krojonych grzybów mun
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- pieprz,sól
- 2 łyżki oliwy
Grzyby mun namoczyć na kilka godzin przed robieniem pierogów. Kapustę wypłukać.Następnie ugotować grzyby mun z kapustą i łyżką soli. ( około 30-40 minut) Następnie odcedzić i posiekać. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać do kapusty. Dodać sól,pieprz według uznania( doprawiam dość pikantnie ) Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta
Ciasto
- 1/2 kilograma mąki
- opakowanie drożdży instant
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 40 g masła
- ok. szklanki mleka
- 1 jajko
+ 1 jajko do smarowania pierogów
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i posiekać wszystko razem. Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ciasto ma być elastyczne, nie za twarde i nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ja brzegi zlepiam lejkiem, mają półokrągły kształt i równy brzeg. Formuję kulkę, wałkuję okrągły placek, nakładam łyżkę farszu, składam i odcinam lejkiem.Można lepić swoim ulubionym sposobem. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozwolić im odpocząć ok. 15 min. w ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 30 minut (do zrumienienia).
Smacznego:)