Pasztet z indyka

19.04.2019

Wyśmienity pasztet w sam raz na świąteczny stół. Doskonale smakuje z ćwikłą, żurawiną lub chrzanem. Nie wymaga dużo pracy a efekt zadowoli wszystkich gości.

Składniki

  • 1 kg mięsa z indyka np udziec
  • 300 g wątróbek z indyka
  • 200 g słoniny
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 jajka+ 1 do posmarowania wierzchu opcjonalnie
  • smalec do wysmarowania formy

Mięso oprócz wątróbki zalać wodą tylko tyle aby go przykryć.Dołożyć przyprawy, cebulę pokrojoną na ćwiartki. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Przed końcem gotowania włożyć wątróbkę gotować ok 15 minut. Mięso wyjąć,( wywar zostawić)wystudzić, następnie zmielić na miałko wraz z cebulą. W wywarze namoczyć bułkę. Odcisnąć dołożyć do mięsa,wbić jajka, dodać sól, pieprz ,szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrobić na gładką masę.

Foremkę podłużną (keksówkę) wysmarować smalcem, wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut. Wystudzić. Podawać z chrzanem ,żurawiną ,ćwikłą i pieczywem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *