09.06.2018
Lekkie danie do wielu potraw. Ja osobiście uwielbiam z kluskami śląskimi. Młode ziemniaki lub wiele innych dodatków, tutaj w duecie z kapustą z pewnością przypadnie do gustu konsumującym:)
Składniki
- główka młodej kapusty – do 700 g
- pęczek koperku (opcja u mnie brak)
- pół kostki masła – 100 g
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu
- 2-3 pomidory malinowe
Pomidory sparzyć obrać ze skórki,pokroić w kostkę. Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Dodaj pomidory. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek(opcja) i zamieszaj kapustę. Nie przykrywaj garnka. Na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić .Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj około 1 minuty i gotowe.
Smacznego:)