Marchewki zapiekane

11.12.2018

Świetny sposób na dostarczenie witamin, zwłaszcza w okresie zimowym. Można to danie zakwalifikować do deserów lub przystawek. Dzieci chętnie zjadają tak przygotowane marchewki. Można podawać np z ryżem lub samodzielnie. Najlepiej smakuje podane na ciepło. Szczerze polecam:)

Składniki

  • 300 g mini marchewek lub dużych pokrojonych w słupki( mini marchewki mrożone,przed przyrządzeniem rozmrozić)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki rodzynek

Rozgrzać masło na patelni,wrzucić marchewki i zrumienić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jogurt lub śmietanę wymieszać z cukrem oraz rodzynkami. Marchewki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut( przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są wystarczająco miękkie). Wyjąć podawać na ciepło.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.