Krążki cebulowe(onion rings)

25.01.2019

Krążki cebulowe w cieście to bardzo popularna przekąska w Ameryce. Podawane mogą być z rożnymi sosami, mogą być dodatkiem do różnych mięs ale doskonale smakują same. Proste i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • 3 cebule
  • 250 ml gazowanej wody
  • tarta bułka lub pokruszone płatki kukurydziane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy
  • ulubiony sos

Składniki ciasta mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Cebulę obieramy i tniemy na krążki. Bierzemy tylko te większe. Rozgrzewamy olej na patelni zanurzamy krążki w cieście , bułce tartej lub pokruszonych płatkach i smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *