Kolorowe puree to doskonały pomysł na przystawkę do obiadu. Chcemy uzyskać efekt wow i do tego smakowity to wypróbujcie przepis. Nic wielkiego, ubite na miałko ziemniaki, marchewka i groszek, ale robi wrażenie.
Ja i moja rodzina zakochaliśmy się w kolorowym warzywnym puree. Szczególnie groszek i marchewka są pyszne. Można właściwie zjadać tylko polane naturalnym jogurtem 🙂 Nakładamy łyżką do lodów, aby zrobić ładne kulki. Oczywiście inne sposoby podawania dozwolone również:) Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 400 g ziemniaków ,ugotowanych
- 400 g mrożonego groszku
- 400 g marchewki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu
- mały kubek jogurtu naturalnego do polania
- sól, pieprz
Marchew umyć, obrać ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Groszek rozmrozić wrzucić do wrzątku, posolić i gotować około 10-15 minut. Przecedzić.
Marchewkę, ziemniaki, ubić na miałko tłuczkiem do ziemniaków ( każdy w osobnym naczyniu). Groszek rozgnieść widelcem lub również ubić tłuczkiem. Do każdej porcji ziemniaków, marchewki i groszku dodać po 1 łyżce masła i śmietany lub jogurtu. Doprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.
Nabierać łyżką do lodów lub dużą łyżką, porcje puree. Układać na talerzu, wierzch polać jogurtem, udekorować zieleniną lub groszkiem. Gotowe:)
Smacznego:)