Kolorowe puree

02.09.2019

Kolorowe puree to doskonały pomysł na przystawkę do obiadu. Chcemy uzyskać efekt wow i do tego smakowity to wypróbujcie przepis. Nic wielkiego, ubite na miałko ziemniaki, marchewka i groszek, ale robi wrażenie.

Ja i moja rodzina zakochaliśmy się w kolorowym warzywnym puree. Szczególnie groszek i marchewka są pyszne. Można właściwie zjadać tylko polane naturalnym jogurtem 🙂 Nakładamy łyżką do lodów, aby zrobić ładne kulki. Oczywiście inne sposoby podawania dozwolone również:) Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 400 g ziemniaków ,ugotowanych
  • 400 g mrożonego groszku
  • 400 g marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu
  • mały kubek jogurtu naturalnego do polania
  • sól, pieprz

Marchew umyć, obrać ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Groszek rozmrozić wrzucić do wrzątku, posolić i gotować około 10-15 minut. Przecedzić.

Marchewkę, ziemniaki, ubić na miałko tłuczkiem do ziemniaków ( każdy w osobnym naczyniu). Groszek rozgnieść widelcem lub również ubić tłuczkiem. Do każdej porcji ziemniaków, marchewki i groszku dodać po 1 łyżce masła i śmietany lub jogurtu. Doprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.

Nabierać łyżką do lodów lub dużą łyżką, porcje puree. Układać na talerzu, wierzch polać jogurtem, udekorować zieleniną lub groszkiem. Gotowe:)

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *