Święta Wielkiej Nocy obfitują w różne dania z jajek, pieczonych mięs,białych kiełbas, różnorodnych ciast a przede wszystkim, mazurków, bab drożdżowych,serników, itp. Mam dzisiaj propozycję na podanie jajek w sposób nowoczesny a mianowicie w awokado. Ładnie wygląda i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 2 miękkie awokado
- kilka plasterków szynki
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- kawałek czerwonej papryki
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- łyżka oregano
- sól, pieprz
- ser feta
- 4 jajka
- kiełki rzodkiewki
Szynkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać ze szczypiorkiem, paprykę w kostkę, pomidorki przeciąć na połówki . Fetę rozgnieść widelcem, dodać czosnek, cebulę, paprykę, sól, pieprz, oregano wymieszać.
Awokado przeciąć na połówki, środki wydrążyć. Posypać na dno awokado szynkę, nałożyć pastę. Zrobić dołek wbić surowe jajko, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 15 minut. Wyjąć posypać kiełkami od razu podawać. Najlepiej jeść łyżką.
Smacznego:)