29.08.2018
Bardzo dobry, domowy hamburger, robi wrażenie na najmłodszych domownikach ale dorośli też nie pogardzą:) Doskonale smakuje z sosem domowym do hamburgerów tutaj czytaj https://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-do-hamburgerow/. A tymczasem zapraszam po szczegóły.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa ( sama mielę w domu)
- kilka plasterków parzonego boczku około 10-15 dkg
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego roztartego
- biały pieprz i sól, według uznania
- łyżka natki pietruszki posiekanej
- oliwa z oliwek
- żółta lub czerwona papryka
- 4 bułki
- patelnia grillowa
- 4 długie patyki do szaszłyków
Boczek pokroić w cienkie krótkie paski. Cebulę posiekać, czosnek również. Boczek podsmażyć na patelni, dodać 1 cebulę, czosnek, zeszklić. Wystudzić następnie dołożyć do mięsa. Dodać kmin,sól,pieprz ,natkę i dokładnie wyrobić do momentu, aż masa stanie się kleista. Nie dajemy jajek, dlatego trzeba się przyłożyć do dobrego wyrobienia. Można zwilżać ręce ciepłą wodą szybciej się wyrobi masa. Deskę natrzeć oliwą i ręce również. Robimy 4 kule i kładziemy na desce. Każdą przygniatamy na średnicę bułki około 1,5 cm grubości. Wyrównać brzegi dookoła nożem. Nakryć folią i na chwilę do lodówki.
Cebulę pokroić na grubsze plastry, paprykę również. Posmarować patelnię grillową ręcznikiem zamoczonym w oleju , dobrze rozgrzać, kłaść plastry cebuli i papryki, grillować chwilę po obu stronach. Zdjąć na talerz. Bułki rozciąć włożyć na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Posmarować patelnię grillową oliwą kłaść hamburgery i grillować po 2 minuty z każdej strony .Jak trochę grubsze niż około 1,5 cm nieco dłużej.
Bułkę smarować sosem do hamburgerów przepis tutaj : https://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-do-hamburgerow/ lub innym ulubionym, kłaść hamburgera, znów trochę sosu, cebulę i paprykę grillowaną. Posmarować sosem ,przykryć bułką spiąć patykiem do szaszłyków i gotowe.
Smacznego:)