Faszerowane bakłażany

12.08.2018

Lekka przystawka np. na kolację. Fajnie wygląda, dość prosta w przygotowaniu, syta i smaczna. Doskonale smakuje z keczupem z cukinii:https://gotuj-ze-mna.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ryżu lub kaszy kuskus ugotowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych namoczonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub łyżka bazylii
  • 1/2 papryczki chili
  • cebula
  • sólo,pieprz, słodka papryka
  • kilka plasterków żółtego sera

Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ. Zawinąć w folię aluminiową wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni na 15 minut. Pomidory, cebulę, papryczkę chili,oraz miąższ z bakłażanów, pokroić w kostkę. Czosnek rozdrobnić. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć chwilę czosnek. Dołożyć cebulę, miąższ oraz papryczkę . Dodać fasolę i przyprawy, do smaku, według uznania. Spróbować czy ma być bardziej pikantne czy łagodniejsze. Zdjąć po kilku minutach patelnię, dołożyć ugotowany ryż lub kaszę kuskus( kaszę tylko zalać wrzątkiem wcześniej, w celu ugotowania). Całość wymieszać. Wyjąć bakłażany ,odwinąć delikatnie folię, napełnić farszem, zawinąć folią i zapiekać około 20-25 minut w 160 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia, odchylić z wierzchu folię i położyć wzdłuż plasterek żółtego sera( można z tego zrezygnować ). Podawać ciepłe z sosem cukinii https://gotuj-ze-mna.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/ ,czosnkowym lub według swoich upodobań.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.