14.09.2018
Chrupiące kotleciki z piersi z kurczaka to szybka przekąska , która znika błyskawicznie.
Składniki
- 500 g piersi pokrojonych na paski
- olej 500 ml
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g mąki + 400g do panierowania
- 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka papryki słodkiej, na marynatę
Dodatkowo:
- 1 łyżka gorczycy zmielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka pieprz czarny mielony
Piersi z kurczaka polać łyżką oleju, posypać papryką oraz chili .Odstawić do lodówki na conajmniej 1 h.
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dosypać przyprawy, dodać 50 g mąki pszennej i zmiksować. Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Przygotować dwie miseczki lub 2 pojemniczki z zamknięciem. Do jednej dodać sos do panierowania a do drugiej mąkę. Włożyć do pojemnika z sosem część kawałków kurczaka, poj. zamknąć wymieszać z sosem. Następnie przełożyć kurczaka do pojemnika z mąką. Zamknąć i wymieszać dokładnie w mące. Wkładać na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia. Wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Przełożyć na półmisek , podawać z ulubionym sosem i dodatkami.
Smacznego:)