a’la omlet ze świeżymi grzybami

22.10.2018

Jeszcze świeże grzyby dostępne, kto nazbiera może poszaleć. Pyszne danie, proste w przygotowaniu i apetycznie się prezentuje.

Składniki

  • kilka większych świeżych grzybów ( można zastąpić pieczarkami)
  • 1 cebula posiekana
  • szczypiorek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz według uznania
  • olej

Grzyby drobno posiekać wrzucić na patelnię na rozgrzany olej. Posolić ,posypać pieprzem, według uznania. Podsmażyć około 10 minut na odkrytej patelni. Mieszać podczas smażenia. Szczypiorek drobno posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodając sól i pieprz do smaku, wlać na podsmażone grzyby, równo je polewając. Nie mieszamy, robimy otwory łyżką z wierzchu aby jajko wpływało na patelnię i się ścinało. Spód ma się ściąć jak w jajku sadzonym. Podajemy posypany szczypiorkiem, na patelni lub zsunąć na duży talerz.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *