Konfitura z leśnej żurawiny

 

16.09.2019

Konfitura z żurawiny to zamknięty leśny skarb w słoiku.Nie sposób wymienić wszystkie wartości odżywcze tych owoców. Przede wszystkim źródło witaminy C, żelaza, potasu, fosforu ,błonnika.W latach 80 tych  XX w przeprowadzono szereg badań  potwierdzających  tradycyjne przekonanie, że żurawiny mogą zapobiegać chorobom układu moczowego zwłaszcza u kobiet. Żurawina doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, dziczyzny, drobiu, również do grillowanych serów, pasztetów itp. Wzbogaca te potrawy charakterystycznym intensywnym kolorem i nie co cierpkawym smakiem. Przetworzona doskonale zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Polecam, róbmy żurawinę:)

Składniki

  • 1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 300g cukru
  • 1/2 szklanki wody

W wysokim naczyniu zagotować wodę z cukrem. Dodać żurawinę, zamrożoną wcześniej rozmrozić, gotować na wolnym ogniu około 45 minut cały czas mieszając. Uważać, bo owoce lubią pryskać gorącym sosem. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Część konfitury zmiksowałam aby mieć gładki dżem. Można to zrobić według własnych potrzeb.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *