Aby mięso było smaczne….

Wystarczy kilka prostych trików a przygotowana pieczeń, sznycle czy bitki będą jednocześnie kruche i soczyste. Oto co zrobić aby osiągnąć kulinarny sukces. Zapraszam po kilka porad.

Marynata wzbogaci smak mięsa

Dobra marynata to połowa sukcesu. Przyrządzić ją można na wiele różnych sposobów. Natrzyj np. mięso solą i cukrem, obłóż plastrami cebuli, chrzanem pokrojonym w piórka i rozmarynem, skrop olejem i czerwonym winem, oprósz pokruszonym zielem angielskim, posiekanym czosnkiem. Mięso włóż do garnka, miski i przykryj. Odstaw na kilka godzin. Przed pieczeniem usuń chrzan i cebulę.

Dodatki zapewnią miękkość

 

 

Pieczona wołowina bywa twarda i łykowata. Aby pieczeń wołowa była soczysta i jędrna, przed pieczeniem należy mięso naszpikować słoniną. Mięso można obłożyć plasterkami słoniny po upieczeniu usunąć je z mięsa.

Wrzątek nada soczystość

Cielęce sznycle po usmażeniu bywają twarde i suche, aby temu zapobiec, surowe kawałki mięsa( nie rozbite tłuczkiem) nadziać na widelec i wkładać na kilka sekund do wrzątku. Dzięki temu białko na wierzchu mięsa szybko się zetnie- zapobiegnie to wyciekaniu soku w trakcie smażenia. Mięso wyjęte z wrzątku od razu usmaż.

Mleko doda kruchości

Mięsa na pieczeń zwykle marynujemy w ziołach, soli i przyprawach korzennych. Ale z wyjątkiem aromatu, nie wszystkim mięsom gwarantuje to po upieczeniu kruchość i soczystość. Prostym sposobem na to jest włożenie kawałka mięsa pieczeniowego ( szczególnie wołowiny i jagnięciny) na około 1 h do mleka lub jogurtu.

Boczek, aby był smaczny i soczysty

Boczek warto zamarynować w ziołach, piwie , miodzie dzięki temu skruszeje i nabierze aromatu. Upieczony w rękawie do pieczenia będzie bardziej soczysty. Pod koniec pieczenia rękaw usunąć jeżeli skórka ma być chrupiąca. Prze pierwsze 15- 20 minut piec go w temp 220 stopni a potem dopiekać w temp 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości, wielkości mięsa i piekarnika, waha się od 50 minut do 1,5 h.

Przykładowa marynata do boczku:

  • 1 łyżka miodu
  • roztarty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ubity w moździerzu goździk
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka soli
  • pieprz 1/2 łyżeczki

Przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie w miseczce. Boczek na wierzchu naciąć w kratkę, dokładnie wetrzeć marynatę. Szczelnie owinąć folią aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki a najlepiej na noc. Włóż do naczynia do pieczenia, podlej kilkoma łyżkami wody i zapiekaj według opisu powyżej. Podlewaj od czasu do czasu wodą. Upieczony boczek wstaw na kilka godzin do lodówki.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *