Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet. Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić. Oczywiście to rzecz gustu, można zawsze według własnego uznania.
Składniki
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 300 g pieczarek
- 4 jajka
- 3 cebule
- 1 marchewka,pietruszka
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra
- pieprz,sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- bułka kajzerka
- kilka łyżek oleju
Gotujemy bulion, około 1,5l-2l z dodatkiem przypraw i warzyw ( ziele,liść,pieprz czarny ziarka, bez soli, marchew,pietruszka 1 cebula) Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.
2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić .Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić.Posmakować i w razie czego jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1h. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Smacznego:)