Pasztet z wątróbek drobiowych

17.12.2018

Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet. Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić. Oczywiście to rzecz gustu, można zawsze według własnego uznania.

Składniki

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 1 marchewka,pietruszka
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz,sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka kajzerka
  • kilka łyżek oleju

Gotujemy bulion, około 1,5l-2l z dodatkiem przypraw i warzyw ( ziele,liść,pieprz czarny ziarka, bez soli, marchew,pietruszka 1 cebula) Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.

2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić,  następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić .Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić.Posmakować i w razie czego  jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1h. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *