Pasztet z królika

11.09.2018

Delikatny , lekki i puszysty pasztet z królika. Doskonale smakuje z chrzanem lub żurawiną. Nie wymaga  dużo pracy i zdolności kulinarnych. Myślę, że nic nie zastąpi naszych domowych wyrobów dlatego też, jeżeli mamy troszkę czasu i chęci  zróbmy np pasztet z królika. Szczerze polecam:)

Składniki

  • 1 królik (około 1,5 kg z podrobami)
  • 0,5 kg podgardla
  • 4 jajka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • Majeranek
  • tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • bułka kajzerka

Wykonanie:
Do garnka włożyć podzielonego królika i podgardle. Następnie dodać włoszczyznę,cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć,oddzielić od kości. W wywarze namoczyć kajzerkę,następnie odcisnąć i zmielić wraz z marchewką i mięsem.
Do masy wbić jajka,  doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tartą gałką muszkatołową, majerankiem, tymiankiem . Masę dobrze wyrobić i przełożyć do keksówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec pasztet 1h. Podawać z żurawiną, chrzanem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.