11.09.2018
Delikatny , lekki i puszysty pasztet z królika. Doskonale smakuje z chrzanem lub żurawiną. Nie wymaga dużo pracy i zdolności kulinarnych. Myślę, że nic nie zastąpi naszych domowych wyrobów dlatego też, jeżeli mamy troszkę czasu i chęci zróbmy np pasztet z królika. Szczerze polecam:)
Składniki
- 1 królik (około 1,5 kg z podrobami)
- 0,5 kg podgardla
- 4 jajka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- Majeranek
- tymianek
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- bułka kajzerka
Wykonanie:
Do garnka włożyć podzielonego królika i podgardle. Następnie dodać włoszczyznę,cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć,oddzielić od kości. W wywarze namoczyć kajzerkę,następnie odcisnąć i zmielić wraz z marchewką i mięsem.
Do masy wbić jajka, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tartą gałką muszkatołową, majerankiem, tymiankiem . Masę dobrze wyrobić i przełożyć do keksówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec pasztet 1h. Podawać z żurawiną, chrzanem.
Smacznego:)