Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. U mnie już czeka na świąteczny stół i gości:) Możemy podawać z ćwikłą i chrzanem , bądź żurawiną. Nie jest suchy dzięki temu , że dodajemy tłuszcz gęsi i trochę boczku. Odnośnie tłuszczu gęsiego, kiedyś ekspedientka w sklepie mnie zachęcała do kupna tłuszczu z gęsi, bo jest zdrowy.Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu.
http://www.poradnikzdrowie.pl
Zapraszam do przepisuSkładniki
- 1 gęsia wątróbka
- 300 g wątróbek drobiowych (dałam kacze)
- 1 średnia pierś gęsi
- 1 podgardle gęsie( ok 500g dałam)
- 2 suszone grzyby
- 2 suszone pomidory
- sólo, pieprz i słodka papryka do smaku
- 1 bułka
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g boczku surowego wędzonego
Bułkę namoczyć w mleku, grzyby i pomidory w wodzie. Mięso po za wątróbką i boczkiem zalać wodą, dodać ziele, pieprz ziarnisty, liście laurowe, pietruszkę , cebulę i czosnek i gotować 30 minut. Po tym czasie dołożyć wątróbkę i gotować jeszcze 40 minut. Mięso wyjąć z wywaru dodać boczek , odciśniętą bułkę i zmiksować na jednolitą masę. Dołożyć pokrojone grzyby i pomidory oraz 2 jajka i wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą, pieprzem i słodką papryką do smaku,wedle uznania.Przełożyć do foremki i piec 1h w temperaturze 170 stopni. Odstawić do wystygnięcia najlepiej na noc.
Smacznego:)