Pasztet z gęsi

 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. U mnie już czeka na świąteczny stół i gości:) Możemy podawać z ćwikłą i chrzanem , bądź żurawiną. Nie jest suchy dzięki temu , że dodajemy tłuszcz gęsi i trochę boczku. Odnośnie tłuszczu gęsiego, kiedyś ekspedientka w sklepie mnie zachęcała do kupna tłuszczu z gęsi, bo jest zdrowy.Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu.
http://www.poradnikzdrowie.pl
Zapraszam do przepisuSkładniki

  • 1 gęsia wątróbka
  • 300 g wątróbek drobiowych (dałam kacze)
  • 1 średnia pierś gęsi
  • 1 podgardle gęsie( ok 500g dałam)
  • 2 suszone grzyby
  • 2 suszone pomidory
  • sólo, pieprz i słodka papryka do smaku
  • 1 bułka
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g boczku surowego wędzonego

Bułkę namoczyć w mleku, grzyby i pomidory w wodzie. Mięso po za wątróbką i boczkiem zalać wodą, dodać ziele, pieprz ziarnisty,   liście laurowe, pietruszkę , cebulę i czosnek i gotować 30 minut. Po tym czasie dołożyć wątróbkę i gotować jeszcze 40 minut. Mięso wyjąć  z wywaru dodać boczek , odciśniętą bułkę i zmiksować na jednolitą masę. Dołożyć pokrojone grzyby i pomidory oraz 2 jajka i wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą, pieprzem i słodką papryką do smaku,wedle uznania.Przełożyć do foremki i piec 1h w temperaturze 170 stopni. Odstawić do wystygnięcia najlepiej na noc.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *