Lemoniada cytrynowa skutecznie zaspokoi pragnienie w upalne dni. Do tego to bardzo zdrowy napój, który przygotujemy bardzo szybko. Sok z cytryny zawiera dużą ilość witaminy C, która wspomaga odporność dzieci i dorosłych, a tej może nam się przydać na jesienne dni. Pijam od kilku lat przed śniadaniem szklankę wody z sokiem z 1 cytryny. Polecam to może zdziałać cuda. Lemoniada wygląda apetycznie i taka jest:) Brzegi szklanek zwilżone sokiem z cytryny i obsypane cukrem. Potrzebujemy trochę cytryn, świeżą miętę, cukier lub miód, limonkę, pomarańczę i wodę. Zapraszam po przepis.
Składniki
- 4-5 cytryn
- 1 limonka
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki cukru, lub taką ilość aby dopasować do własnego smaku
- 1 litr przegotowanej wody + 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka kostek lodu
- świeża mięta
Owoce dokładnie umyć. Jedną cytrynę pokroić w plasterki, resztę owoców przekroić na pół i wycisnąć sok. We wrzątku rozpuścić cukier, wystudzić. Ilość cukru lub miodu należy dopasować do własnego smaku.
Do wysokiego dzbanka wlewamy wodę, syrop z cukru lub miodu, sok z cytryny. Wkładamy listki mięty, wsypujemy połowę kostek lodu i mieszamy.
Brzegi szklanek do lemoniady smarujemy sokiem z cytryny. Na talerz wsypujemy cukier, odwracamy szklankę i maczamy w cukrze. Wlewamy lemoniadę, wkładamy kilka kostek lodu, kilka listków mięty i serwujemy.
Smacznego:)