Ciekawa propozycja na słodką, ciepła kolację lub śniadanie, zarówno dla dużych jak i małych. Podałam moje racuszki z sosem truskawkowym ze świeżych truskawek. Można zrobić sos również z innych owoców np jagody,maliny itp. Zapraszam do przepisu:)
Składniki
- szklanka ugotowanego ryżu
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- 250 g owoców świeżych lub mrożonych lub konfitura
- 5 łyżek cukru
- olej do smażenia
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem waniliowym, 3 łyżkami cukru, szczyptą soli. Dalej ubijając wlać jogurt, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ryż dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać nieduże okrągłe porcje ciasta, smażyć na złoty kolor. Gorące polać sosem z owoców.
Sos
Truskawki lub inne owoce pokroić włożyć do rondelka i podgrzewać z cukrem cały czas mieszając. Następnie kiedy cukier się rozpuści dokładnie zmiksować polać racuszki.
Smacznego:)