Racuszki z ryżem

21.03.2018

Ciekawa propozycja na słodką, ciepła kolację lub śniadanie, zarówno dla dużych jak i małych. Podałam moje racuszki z sosem truskawkowym ze świeżych truskawek. Można zrobić sos również z innych owoców np jagody,maliny itp. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • szklanka ugotowanego ryżu
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g owoców świeżych lub mrożonych lub konfitura
  • 5 łyżek cukru
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Jajka ubić z cukrem waniliowym, 3 łyżkami cukru, szczyptą soli. Dalej ubijając wlać jogurt, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ryż dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać nieduże okrągłe porcje ciasta, smażyć na złoty kolor. Gorące polać sosem z owoców.

Sos

Truskawki lub inne owoce pokroić włożyć do rondelka i podgrzewać z cukrem cały czas mieszając. Następnie kiedy cukier się rozpuści dokładnie zmiksować polać racuszki.

Smacznego:)

 

ZapiszZapisz

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.