Pomarańcze w cieście

15.03.1018

Bardzo smaczne placuszki z pomarańczą. Z powodzeniem mogą być wykorzystane jako danie na śniadanie i również na kolacje. Najlepsze smakują na gorąco posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 6 średnich pomarańczy
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Pomarańcze obrać ze skóry, do gołego miąższu, aby białe skórki nie zostały po obraniu. Potnij na plastry grubości około 1 cm.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do białek dodać żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzej olej, zamaczaj plasterki w cieście, muszą dokładnie być oblane ciastem i na głęboki tłuszcz. Smażyć około 2 minut na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym , odsączyć i posypać cukrem pudrem. Podawać gorące.

Smacznego:))

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *