15.03.1018
Bardzo smaczne placuszki z pomarańczą. Z powodzeniem mogą być wykorzystane jako danie na śniadanie i również na kolacje. Najlepsze smakują na gorąco posypane cukrem pudrem.
Składniki
- 6 średnich pomarańczy
- 4 jajka
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Pomarańcze obrać ze skóry, do gołego miąższu, aby białe skórki nie zostały po obraniu. Potnij na plastry grubości około 1 cm.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do białek dodać żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzej olej, zamaczaj plasterki w cieście, muszą dokładnie być oblane ciastem i na głęboki tłuszcz. Smażyć około 2 minut na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym , odsączyć i posypać cukrem pudrem. Podawać gorące.
Smacznego:))