Placuszki z zsiadłym mlekiem

 

Delikatne i bardzo smaczne placuszki na słodką kolację lub podwieczorek. Można zrobić z dodatkiem jabłka lub bez. Obydwie wersje smakują wybornie 

Składniki

  • 370 ml zsiadłego mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • olej
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać w misce na gładką masę. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać porcje, robiąc okrągłe placki. Smażyć na złoto z obydwu stron. Gdyby  były zbyt delikatne ,rozrywały się, dodać trochę mąki.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *