Delikatne i bardzo smaczne placuszki na słodką kolację lub podwieczorek. Można zrobić z dodatkiem jabłka lub bez. Obydwie wersje smakują wybornie
Składniki
- 370 ml zsiadłego mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 jabłko
- olej
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać w misce na gładką masę. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać porcje, robiąc okrągłe placki. Smażyć na złoto z obydwu stron. Gdyby były zbyt delikatne ,rozrywały się, dodać trochę mąki.
Smacznego:)