Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

 

26.06.2018

Szybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Moje placki  były  przygotowane z sosem czosnkowym ( przepis we wcześniejszym wpisie https://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-czosnkowy/) Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym.  Ziemniaki starte na tarce jarzynowej co powoduje ,że są chrupiące, bardziej niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodaje również mąka krupczatka i 2 jajka.

Składniki

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki( w zależności jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, tyle aby placki nieco w nim były zanurzone. Formujemy na patelni po 2 dość duże placki ( można zrobić mniejsze jeżeli wolimy bardziej właśnie takie) z tego ciasta wyjdzie około 4- 5 sztuk większych. Smażymy na złoty kolor po dwóch stronach

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.