Do wszystkich crêpes deserowych jest potrzebne wyjątkowo lekkie ciasto i nieco odmienne od typowego. Często podawane w sławnych restauracjach i doceniane przez najbardziej wybredne podniebienia. Robiłam je pierwszy raz, były pyszne. Nie mogę Was poczęstować:(
Przepis poniżej, zapraszam.
Składniki ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki 3
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki likieru pomarańczowego,rumu lub koniaku
- 1 1/2 szkl mąki pszennej ( przesiej do miski
- 5 łyżek roztopionego masła
Przez minutę mieszaj składniki mikserem na najwyższej mocy. Przetrzyj przez gęste sitko ciasto i odstaw na 2h do lodówki. Jeżeli ciasto zbyt gęste dodaj troszkę wody lub troszkę mąki jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie. Usmaż naleśniki i ułóż na talerzu.
Masło pomarańczowe do nadziewania naleśników
Składniki
- 4 duże kostki cukru
- 2 duże pomarańcze o intensywnym kolorze
- 1/4 szkl cukru
- 220g masła
- 2/3 soku z pomarańcza
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
Pomarańcze sparzyć wodą, następnie pocierać je kostkami cukru aby wydobyć z nich jak najwięcej olejku,kostki będą wchłaniać olejek. Następnie obieraczką zdejmij pomarańczową skórkę i posiekaj z kostkami cukru, przełóż do miseczki i rozgniataj łyżką drewnianą lub tłuczkiem.
Ja tutaj poszłam nieco na skróty, pomarańczową skórkę starłam na tarce drobnej i rozgniotłam to z 2 łyżkami cukru.
Masło utrzeć na puch ręcznie bądź mikserem(użyłam miksera)Tak utrzeć jak na krem, dodać skórkę, powoli dalej ucierać. Masa ma być puszysta, wtedy powoli dodajemy sok i likier, dalej mieszamy, aż masa będzie jednolita. Odstaw do lodówki na 30 min. Gotowe naleśniki posmarować kremem i zrolować.
Najlepiej przygotować krem na o,5h przed podaniem naleśników. Naleśniki również na zimno są bardzo dobre.
Krem również można zrobić dużo wcześniej i dłużej schodzić w lodówce.
Smacznego przygotowywania:))